In de woonvisie wordt het beleid van Delft op wonen besproken. De woonvisie van 2016-2023 moet vernieuwd worden en dit wordt stapsgewijs gedaan. De eerste stap is het bespreken van de beleidslijnen. Daarna zijn er stadsgesprekken met bewoners gehouden om deze lijnen in en aan te vullen en aan te scherpen. Nu ligt de woonvisie ter inzage. In het komende halfjaar zal de visie en de uitvoering daarvan door de raad worden vastgesteld.

Lees hier de woonvisie

GroenLinks ziet in de beleidslijnen woonvisie terug dat er aandacht is voor breed pallet aan doelgroepen zoals ouderen, spoedzoekers, kwetsbare groepen, statushouders, kenniswerkers en studenten. Er is veel aandacht voor betaalbaarheid in zowel de huur- als koopsector, wat GroenLinks betreft hard nodig is. We zijn enthousiast over de ruimte voor andere woonvormen in de collectieve sfeer. En er is ook realisme over de ruimte in de stad en dat samenwerking met diverse partijen en mensen nodig is om te voorzien in voldoende woningen. De oprichting van Delfts Woonplatform zien we als een goede stap om met de stad in gesprek te zijn en blijven.

GroenLinks heeft vier punten meegeven voor de woonvisie:

  1. Voor studenten is het aantal wooneenheden die tussen nu en 2030 worden gebouwd helder. Hoe zit dat voor andere doelgroepen? Kunnen we voor seniorenhuisvesting, sociale huur (zowel door corporaties als particulier), de middel-dure huur tot 1000 euro, de betaalbare koop en koop ook aantallen krijgen? Is het mogelijk dat dit op wijkniveau scherper wordt? Wat willen we in welke wijk bijbouwen om betere evenwicht in de wijken te krijgen?
  2. Onze zorg zit vooral in de betaalbare huurwoningen, voor het sociale en betaalbare middensegment tot 1000 euro. We zouden graag terugzien hoe we bijdragen aan de ambities met betrekking tot terugdringen van wachttijden. Het borgen van de betaalbaarheid van de woningen mag scherper verwoord. Daarnaast hebben we de wethouder gevraagd scherp te blijven kijken naar de ontwikkeling van nieuwe wet- en regelgeving. Gaan deze regelingen ons voldoende helpen om voor juist de doelgroepen die het nodig hebben ook echt te kunnen voorzien? Kunnen we beter gaan sturen? En biedt deze woonvisie ook de goede basis om daarop aan te haken en verder te sturen?
  3. Zorg voor een goede paragraaf duurzaamheid in de woonvisie, waarin aandacht wordt besteed aan zowel woningbouwcorporaties als particuliere eigenaren. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar programma’s als het isolatieprogramma en de Wijk Uitvoeringsplannen. En wij sluiten aan bij de oproep van Platform Energietransitie om bij de mensen die leven in armoede sneller te kunnen verduurzamen met als doel energiekosten sneller te kunnen verlagen en dat ze kunnen leven in een comfortabel huis.
  4. Als vierde punt willen we graag ook voorbij 2040 kijken. Want ons inwonersaantal zal blijven groeien, maar kunnen we dan nog meer groei aan? Of hebben we na deze groeispurt de grens bereikt? Hoe zorgen we dat onze stad leefbaar blijft met voldoende voorzieningen, met fijne groene, klimaatadaptieve openbare ruimte om elkaar te ontmoeten en voor praktische dingen als je bewegen door de stad en de fiets en auto parkeren? Wat moeten we nu doen om in 2040 een leefbare stad te zijn en te blijven?

GroenLinks ziet dat met de woonvisie ook het stedelijk programmeren weer terugkomt, zodat alles met alles in verbinding staat. Er ligt hiermee een goede basis, maar vraagt echt een slag verder om scherper te maken welke keuzes we maken. GroenLinks kijkt uit naar het vervolg.

Mocht je na het lezen van dit artikel vragen of opmerkingen hebben? Mail de fractie dan naar fractie@groenlinksdelft.nl (van 8 juli tot 20 augustus is zomerreces en zullen mails minder snel beantwoord worden, maar na 20 augustus krijg je zeker een reactie).