Delft steunt SOS-oproep aan kabinet: help verweesde vluchtelingenkinderen

Het is 2 voor 12 voor verweesde kinderen in de Griekse vluchtelingenkampen. Door het Coronavirus is de situatie nog nijpender geworden. Daarom roept Delft donderdag 23 april om 2 voor 12, samen met tientallen andere organisaties en gemeenten, het kabinet op om 2500 verweesde vluchtelingenkinderen op te nemen. GroenLinks Delft is er trots op dat Delft zich bij het noodsignaal van #SOSMoria aansluit.

#SOSMoria is een oproep van Europese artsen aan het kabinet: breng de vluchtelingen op Griekse eilanden in veiligheid. Het is een initiatief van gynaecologe Sanne van der Kooij en huisarts Steven van de Vijver. Hun noodoproep op www.sosmoria.eu is de afgelopen dagen gesteund door duizenden Europese artsen, professoren, directeuren van grote medische instellingen, epidemiologen en diverse internationale wetenschappelijke instituten. Tientallen Europese kranten publiceerden erover.

Deze week is de evacuatie van kinderen zonder ouders uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden begonnen. Frankrijk, Luxemburg en 9 andere lidstaten halen al kinderen op. In Nederland hebben circa 40 gemeenten, waaronder Delft, toegezegd kinderen op te willen nemen. Het is aan het kabinet om dit daadwerkelijk mogelijk te maken. In Duitsland gebeurde dit al: nadat meer en meer gemeenten aangaven de kinderen op te willen vangen, liet de regering weten de kinderen te willen opvangen.

#SOSMoria stuurt daarom op donderdag 23 april om 11:58 vanuit circa 40 gemeenten een laatste noodsignaal naar het kabinet, in samenwerking met Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children, tien grote NGO's, verschillende kerkelijke organisaties en vele lokale organisaties en personen. Deze oproep is o.a. in het NRC gepubliceerd.

 

Meer weten? GroenLinks Delft stelde eerder vragen aan het college, waarna de gemeente aangaf bereid te zijn kinderen op te vangen.