Delft bereid om vluchtelingenkinderen op te vangen

Naar aanleiding van vragen van GroenLinks heeft het college van Delft aangegeven bereid te zijn alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen. Op dit moment zitten deze kinderen, zonder ouders of begeleiding, in overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland. Hun fundamentele rechten – onderdak, voedsel en water, zorg, onderwijs – zijn hen ontnomen, en ze lopen het risico misbruikt of verhandeld te worden.

Door het coronavirus is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen nog onhoudbaarder geworden dan deze al was. In de kampen zijn op dit moment nauwelijks mogelijkheden om de verspreiding af te remmen. Een catastrofe dreigt.

GroenLinks is blij dat Delft zich heeft aangesloten bij de groeiende groep gemeenten (inmiddels meer dan dertig) die zich bereid hebben getoond vluchtelingenkinderen op te vangen. Nu zoveel gemeenten aangeven dat zij klaar staan om de kinderen op te vangen, is het aan het Rijk om dit daadwerkelijk mogelijk te maken. In Duitsland gebeurde dit al: nadat meer en meer gemeenten aangaven de kinderen op te willen vangen, liet de regering weten de kinderen te willen opvangen mits andere EU-landen dit ook doen. Nu is het belangrijker dan ooit om ons solidair op te stellen en het op te nemen voor kwetsbare mensen.