DSM heeft eerder dit jaar bekend gemaakt dat de productie van de gistfabriek eind 2025 wordt beëindigd. Hiermee komt ruimte vrij om het terrein te ontmantelen, vrij te maken en te saneren voor iets nieuws. Het doel van DSM is om dit deel van het terrein nieuw leven in te blazen en uiteindelijk te verkopen. Deze herontwikkeling zorgt ervoor dat het gebied, dat altijd afgesloten is geweest van de buitenwereld, mogelijk wordt omgevormd tot een openbaar toegankelijk terrein. Als de bestemming van het terrein wordt gewijzigd van een bedrijventerrein naar een gebied met voorzieningen of andere functies is goedkeuring van de provincie een vereiste. 

In de Commissie Algemeen is gesproken over aandachtspunten en vragen die we als raadsleden aan het college en DSM willen meegeven. Zoals het behoud van de monumenten (zoals het voormalige hoofdgebouw) en de relatie met de activiteiten van de Biotech Campus en het Innovatiedistrict Delft. Ook ruimtelijke en maatschappelijke aspecten zijn belangrijk, zoals een hoogwaardige openbare ruimte en meer groen en water. GroenLinks heeft ook een aantal vragen gesteld over de toekomst van het terrein als bedrijfslocatie. Bijvoorbeeld waarom het terrein niet wordt gezien als logische uitbreiding van de Biotech Campus en of er mogelijkheden zijn voor betaalbare bedrijfsruimte. 

Momenteel vinden verkennende sessies plaats tussen DSM, hun uitwerkend bureau en de gemeente, om een gezamenlijk beeld te vormen van het terrein en de mogelijkheden. Vanaf januari 2025 zal het inhoudelijk proces beginnen, met betrokkenheid van de gemeenteraad en de stad voor participatie. GroenLinks benadrukt dat het voor draagvlak belangrijk is om de bewoners en raad goed te betrekken bij het vervolg. De brief van 11 oktober markeert het begin van dit proces