De eerste sociaal ondernemer van Nederland, Jacques van Marken, wilde in 1869 een maatschappelijke bijdrage leveren aan een nieuwe productiemethode om brood te kunnen produceren van een hoogwaardige kwaliteit. De nieuwe productiemethode leverde zuivere en duurzame bakkersgist op in plaats van de slechte kwaliteit gist die in die tijd als bijproduct van onder meer Schiedamse branderijen op de markt kwam. Uit een mooi streven om gezond brood te produceren is een wereldwijd chemieconcern ontstaan; het huidige DSM.

Vandaag de dag kunnen we nog steeds veel leren van een vooruitstrevende ondernemer als Van Marken. Naast zijn wil om zich maatschappelijk nuttig te maken was hij ook enorm gedreven om de welvaart en het levensgeluk van zijn arbeiders te vergroten. Zo bouwde hij woningen voor zijn werknemers (het Agnetapark) en richtte hij de eerste ondernemingsraad van Nederland op.

In een nieuwe duurzame economie streven bedrijven ook steeds meer naar maatschappelijke impact en waarden als gezondheid, welzijn, tevredenheid en harmonie met de omgeving. De donuteconomie is een interessant model dat aangeeft dat een verantwoorde welvaart wordt beperkt door de aanwezigheid van een sociale ondergrens en een ecologische bovengrens. Op de website van MVO Nederland staat een index om aan de hand van 7 thema’s een transitie te maken naar een nieuwe economie.

Als raadslid zet ik me in om een impuls te geven aan een duurzame stad waar het voor zowel inwoners als bedrijven prettig is om te wonen, te werken en fijn naar buiten te kunnen gaan in een mooie groene en gezonde omgeving. Concreet wil ik deze raadsperiode aan de slag met:

  • Triple Helix en het versterken van de samenwerking tussen ondernemers, het onderwijs (VMBO, MBO, HBO en universiteit) en de overheid; 
  • het stimuleren van innovatie; 
  • het verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven in Delft, voor zowel innovatieve bedrijven, maakbedrijven als sociaal ondernemers.

Daarnaast zet ik me in voor een gezonde leefomgeving met meer groen, het vergroten van het aantal voorzieningen in Delft en het stimuleren van activiteiten en initiatieven van en voor bewoners.

Delft is een prachtige stad met een rijke historie en met een mooie toekomst voor zich. Een stad met creatieve en betrokken inwoners, betrokken ondernemers en een stad waar de TU gehuisvest is. De universiteit staat internationaal bekend om zijn innovatieve kracht. Ik wil graag verder bouwen aan een duurzame stad voor nu en de generaties na ons.

Een bruisende samenleving leeft in een vitale stad. Samen kunnen we echt het verschil maken voor een nog mooiere en duurzame stad, daar ga ik voor!

Onderwerpen

  •     Innovatie
  •     Duurzame economie
  •     Maatschappelijke impact
  •     Samenwerking
  •     Stadsontwikkeling

 

Onderweg met Kristel over GroenLinks in Delft Afspelen op YouTube