Op vrijdag 29 september 2023 hebben Rinske (fractievoorzitter) en Kristel een ontmoeting met Richard Stomp, voorzitter van het Platform Bezoekerseconomie Delft (voorheen Platform Toerisme Delft). Het platform is een samenwerking van verschillende partners in de stad die werken aan gezamenlijke activiteiten om Delft meer bekendheid te geven. De Visie Toerisme Delft 2030 vormt het uitgangspunt, maar de inzet is veel breder. Naast toeristische instellingen zijn ook o.a. de Cultuurtafel, TU Delft, Delft marketing en bewonersverenigingen SCMD vertegenwoordigd.

De partners werken samen aan zes speerpunten voor Delft:

  1. Cultuur en erfgoed: het fundament voor de bezoekerseconomie met onder andere een vervolg op de campagne rond Vermeer, een tentoonstelling over het leven van Pablo Picasso als keramist in de Porceleyne Fles en de Schieoevers Safari met industrie aan de Schie.
  2. Leefbare stad: het beïnvloeden van het gedrag van bezoekers en het managen van bezoekersstromen door in te zetten op spreiding van activiteiten en oog te houden voor de menselijke maat. Het terrassenbeleid is hier onderdeel van, maar bijvoorbeeld ook gezamenlijk investeren in een schone en veilige stad en sociale innovatie.
  3. Sterke economie: bestedingen van bezoekers dragen bij aan bedrijvigheid en werkgelegenheid. Hierbij wordt onder andere verkend of een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) interessant is voor ondernemers om samen te investeren in de kwaliteit van de omgeving.
  4. Duurzame sector: bevorderen van duurzame ontwikkeling door vergroening van de binnenstad, Prinsenhof van het gas af, duurzame projecten en Billy Cups.
  5. Gastvrije ervaring: randvoorwaarde voor een gezonde en evenwichtige bezoekerseconomie, waaronder (toilet-) toegankelijkheid, ambassadeursprogramma en een customer journey.
  6. Creating History: gericht op Creating en het beleefbaar maken van History. Denk hierbij aan beleefbare TU-pilots, Highlights-festival, Science centre on Tour en een Innovation Gallery.

Wij zijn onder de indruk van alle activiteiten die door het Platform worden georganiseerd en hoe goed de samenwerking tussen de verschillende partners is geregeld. De sector heeft in het voorjaar zelf gevraagd om een verhoging van de toeristenbelasting om gezamenlijk te kunnen investeren in de stad. Dit is echt bijzonder. Vanuit GroenLinks hebben we nog een paar suggesties meegegeven:

  • Het herdenkingsjaar slavernijverleden. Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Delft en een verhaal om gezamenlijk te vertellen.
  • Benaderen van wijkregisseurs om een verbinding te kunnen maken met de bewoners en wat er speelt in de wijken. Denk bijvoorbeeld ook aan een architectuurroute door Delft, waarbij actief de verbinding met de wijken wordt gelegd;
  • Citizens science; mogelijkheid om als bewoners zelf bij te dragen aan het creëren van een gezonde leefomgeving door het uitvoeren van bijv. lucht- of geluidsmetingen of samen met onderwijsinstellingen het meten van de waterkwaliteit of het geluid van vleermuizen.

In antwoord op de vraag over een Dutch Innovation Week in Delft: dit idee zou kansen kunnen bieden om wetenschap op een andere manier zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld door oude techniek in de hedendaagse tijd te plaatsen (Delfts blauw Tattoos en Kunstenaar René Jacobs) en te verbinden met het onderwijs en de TU Delft. Dit jaar is het 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed.

Zie voor meer informatie over een aantal interessante activiteiten: