Na een wat onstuimige start met protesten in 2018 na aanleiding van ruimtelijke visie, via een mooi betrokken proces met een werkgroep Prinsenhofgebied, ligt er nu wat GroenLinks betreft een degelijk ontwerp waar het museum toegankelijker wordt voor iedereen, de verhalen die in het museum verteld gaan worden vanuit meerdere perspectieven wordt bekeken en waar het gebouw zowel wordt verduurzaamd als ook als museum beter gebruikt kan worden voor fragiele objecten.
We zorgen hiermee dat we het museum doorgeven aan de volgende generaties. Zowel als gebouw met haar eigen verhaal, als ook als plek waar verhalen worden verteld. Van slavernijverleden (in lijn met één van de stappen na de aangeboden excuses) en Delfts blauw tot moderne kunst en verhalen uit de stad van nu met Delftse Blik. Het wordt daarmee nog meer een plek om te leren, je te laten inspireren en elkaar te ontmoeten. Museum Prinsenhof Delft vertelt een verhaal over Nederland en GroenLinks ziet dat met deze verbouwing we het samen ook weer een museum maken dat past bij deze tijd en de allure van een nationaal museum. Daarbij willen we opmerken dat het herinrichten van de tuin en aansluiting op het St Agathaplein een belangrijk element is in dit gehele project: later dit jaar wordt daar nog over gesproken (en er zullen nog aanvullende middelen nodig zijn).
Als raad zijn we afgelopen jaar goed meegenomen door de ambtenaren in het gehele proces. Een project als dit vraagt om grote investeringen, en we zijn onder de indruk hoe er zowel aan risicobeheersing wordt gedaan als met een enthousiast team extra fondsen en financiering worden geworven. We kijken dan ook uit naar vervolgstappen en verwachten dat we tot het geheel is gerealiseerd door middel van halfjaarlijkse updates meegenomen worden. We hopen dat de risicobeheersing vruchten afwerpt en we daardoor binnen de tijd en budget tot het goede resultaat komen.
Dit besluit om te investeren in het museum heeft als consequentie dat de kosten structureel omhoog gaan. Een logisch gevolg als je de hoeveelheid installaties ziet die worden toegevoegd om het museum toekomstbestendig te maken en meer museumstukken te kunnen tentoonstellen. Het dekken van deze structurele middelen was nog niet helemaal helder; daarom hebben we een motie van de VVD gesteund om dit inzichtelijk te maken bij de kadernota.
Ik kijk er persoonlijk ook naar uit om in het voorjaar van 2027 met mijn dochters, die zijn dan 10 en 7, door het nieuwe museum te wandelen, een museum waar we een rijkheid van verhalen en inspiratie kunnen vinden over verleden en heden en vanuit daar samen na te denken over de toekomst. Als er updates zijn, zullen we jullie hierover blijven meenemen.