De Kadernota bouwt voort op de ingeslagen weg en verstevigt de lijnen daar waar nodig. Met de drie grote programma’s Delft West, Innovatie District Delft en Energietransitie bouwen we verder aan een sociale, groene en duurzame stad. We investeren nu met incidentele middelen in de stad. Structureel hebben we nog wel een opgave, maar door de bezuinigingen van de afgelopen decennia op de structurele programma’s is dit probleem in Delft kleiner dan in andere gemeenten. In aanloop naar de aankomende begroting (najaar 2024) zullen college en raad samen optrekken om een strategie vast te stellen hoe om te gaan met deze bezuinigingen.
GroenLinks wordt blij van:
- Dat we inzetten op de mens achter de voordeur in plaats van gemiddelden, en dat we daar tot in alle haarvaten ook naar handelen. De mens centraal.
- Dat we een pilot Bouwdepot voor dakloze jongeren starten, waarmee de gemeente vanuit vertrouwen investeert in deze jonge mensen!
- Meer tijd voor wijkregisseurs en het mogelijk maken van buurtinitiatieven, waardoor de gemeente weer menselijker en toegankelijker wordt.
- Dat er ondersteuning vanuit de gemeente komt voor collectief wonen in Delft.
- Dat we kinderboerderijen en waterspeeltuinen structureel gaan steunen, als belangrijke plekken voor spel en ontwikkeling.
- Dat we middelen vrij maken om te investeren in sportaccommodaties.
- Het isolatieplan en warmtenet, waarbij er wordt gefocust op mensen die het minder makkelijk mee kunnen komen.
We hebben extra aandacht gevraagd voor de zgn. brede welvaart. Het CBS heeft een instrument ontwikkeld om de brede welvaart in kaart te brengen. Daarin zitten aspecten als welzijn, gezondheid, veiligheid, wonen, bestaanszekerheid en milieu die in samenhang gewogen kunnen worden. Veel overheden gaan hier nu mee aan de slag, waardoor de waarde van deze tool en wat er uit komt steeds verder toeneemt. Vanuit GroenLinks willen we in Delft voor brede welvaart ook graag een eerste stap zetten.
Ook hebben we een motie ingediend om een scherper profiel op te stellen met betrekking tot Innovatie District Delft. Lees hier meer over in het artikel meer impact met kennis.
We hebben diverse moties gesteund. Een die er uit springt is om extra middelen te reserveren voor het Integraal Huisvestingsprogramma Cultuur, dat we eind 2024 zullen ontvangen. Het is een motie van D66 en Volt die vraagt om nu 3 miljoen te reserveren zodat we, als we het Integraal Huisvestingsprogramma Cultuur vaststellen, ook de eerste middelen hebben om stappen te zetten.
We hebben ook een aantal onderwerpen benoemd waar we aandacht voor zullen blijven houden:
- Eenzaamheid in hele breedte van het spectrum. We zien dat het college hier intensief op inzet, met onder andere ‘Een tegen eenzaamheid’, ‘Langer en weer thuis’ en de Woonvisie. Desondanks blijft de eenzaamheid in Delft stijgen, wat ook het college onderkent. Het is een complex probleem dat we niet zo gemakkelijk opgelost krijgen. We zullen samen moeten blijven zoeken naar oplossingen.
- Armoede, met name onder kinderen. Het lijkt goed te gaan: van 10 naar 9%, maar 9% van de Delftse kinderen in armoede is nog steeds te veel. De nota armoede en Delft West biedt daarin zeker basis om dit aan te pakken. Maar ook daar is de problematiek complex en heeft landelijke regelgeving grote impact.
- 1 op de 7 kinderen en jongeren in Delft krijgen te maken met jeugdzorg. Dat is nog veel te veel. Hier willen we samen aan blijven werken vanuit preventie.
- Ruimte om betaalbaar te kunnen werken en ondernemen, de verzorgende economie echt borgen. Met 10% in nieuwbouwplannen zien we daar goede aanmoediging voor.
Ben je nieuwsgierig naar de beide debatten? Hier zijn ze terug te zien:
Commissie algemeen 20 juni [link: https://delft.notubiz.nl/vergadering/1154716]
Raadsvergadering 27 juni [link: https://delft.notubiz.nl/vergadering/1154720]