GroenLinks heeft bij de politieke bespreking van het beleid rondom schuldhulpverlening aandacht gevraagd voor alleenstaande ouders en hun kinderen. Opgevallen is dat alleenstaande ouders oververtegenwoordigd zijn in de schuldhulpverlening . Ze vormen in 2019 een derde van de cliënten van de Financiële Winkel. Dit was nog slechts een kwart in 2016. Het aantal alleenstaande ouders in de schuldhulpverlening stagneert, terwijl er bij andere huishoudens sprake is van een vermindering.

De Delftse cijfers zijn consistent met landelijke constateringen. Alleenstaande ouders lopen meer risico op armoede dan andere groepen (CBS, 2019). Daarnaast zijn alleenstaande moeders met minderjarige kinderen vaker in een situatie van armoede dan alleenstaande vaders (SCP, 2019). Zorgwekkend, gezien dat meer dan 80% van de alleenstaande ouders vrouwen zijn. De ombudsman heeft alleenstaande ouders als risicovol groep aangemerkt en adviseert om in beleid (beter) rekening te houden met de specifieke omstandigheden van alleenstaande ouders.

GroenLinks wil meer inzicht in de specifieke omstandigheden van alleenstaande ouders in Delft, in alle leefgebieden. We willen weten met welke complexe problematiek ze te maken hebben. We willen dat het beleid tegen het licht gehouden wordt en dat er een integrale aanpak voor alleenstaande ouders komt. GroenLinks is blij met de positieve reactie van de wethouder op ons voorstel. De wethouder heeft toegezegd om integraal (vanuit verschillende beleidsvelden) te kijken naar de positie van en het beleid gericht op alleenstaande ouders en de raad hierover te informeren.

Schuldhulpverlening is een wettelijke taak van de gemeente.

GroenLinks Delft staat vierkant achter de aanpak met focus op preventie en vroegsignalering, rekening houdend met wat stress met mensen doet. Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Daarom wil GroenLinks dat EMMA  (Eerder Melden Minder Achterstand) en het Jeugdperspectieffonds structureel worden, ook na 2021.

Schuldhulpverlening is een wettelijke taak van de gemeente.