Uitvoeringsagenda Samen Impact Maken” Wij West
De Rijksoverheid investeert door heel Nederland in gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat door hardnekkige problematiek in bepaalde wijken en buurten. Delft doet ook mee met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). De geselecteerde wijken zijn Voorhof, Buitenhof en Tanthof-West, te noemen Delft West.
Om de kar te trekken is de Alliantieraad Wij West opgericht met de doelstelling om de komende twintig jaar te werken aan gelijke kansen in Delft West. Voor het uitvoeren van deze ambitie is een uitvoeringsagenda 2024-2027 vastgesteld door de Alliantieraad.
Waar wij vooral in geïnteresseerd waren, was hoe de bewonersparticipatie tot stand kwam om te bepalen hoe de stem van de burgers uit deze wijken beter gehoord kan worden bij het uitrollen van dit nationaal programma – een programma dat juist beoogt de leefbaarheid en veiligheid van burgers te waarborgen.
De door Hart voor Delft opgestelde en unaniem aangenomen motie: Delft West aanpak zonder onduidelijkheden, die ook GL dus onderschrijft, focust op de rollen van het college, de Alliantieraad en ook van de gemeenteraad. Door meer duidelijkheid te krijgen over de rollen kunnen wij vanuit de raad onze controlerende taak beter uitvoeren. Dat leidt weer tot het centraler stellen van de burger in het creëren van betere kansengelijkheid en gehoor geven aan de behoefte van burgers in wijken die meer aandacht nodig hebben.

Analyse, richting en sturing op de Sociale Basis
Gebaseerd op diverse analyses en onderzoeken stelt het college dat een sterke sociale basis in de wijken, bijvoorbeeld in Delft-West, een voorwaarde is om de leefbaarheid, veiligheid, bestaanszekerheid en de houdbaarheid van de zorg in de toekomst te waarborgen. De urgentie is hoog om de focus te verplaatsen van zorg en hulp naar preventie en de sociale basis.
De gemeente realiseert zich heel goed dat naast een investering in de sociale basis ook geïnvesteerd moet worden in het anders werken en organiseren.
Dit anders werken is uitgemond in het per 2026 stoppen van de subsidie voor Delft voor Elkaar als de Delftse welzijnsorganisatie voor iedereen die ondersteuning of hulp nodig heeft in het dagelijks bestaan. Hoewel GroenLinks in het verleden kritisch geweest  was op het functioneren van Delft voor Elkaar, zien wij wel dat hun impact steeds beter zichtbaar is in de stad. Hierdoor hebben wij het college gevraagd om een reeds kruipende baby niet met het badwater weg te gooien. Niet nu opnieuw het wiel uitvinden.
Tevens hebben wij in de commissie Sociaal Domein onze bezorgdheid verwoord over de status van de nieuwe mindset die noodzakelijk is voor deze brede beweging voor het verstevigen van de sociale basis.
De unaniem aangenomen motie: Samen naar een nieuwe structuur welzijnswerk in Delft is opgesteld door Christen Unie. GroenLinks vindt in het proces  naar een nieuwe welzijnsorganisatie in Delft belangrijk dat de raad en maatschappelijke partners - en eigenlijk de hele stad - beter betrokken moeten worden. Dat de belangen van de inwoners centraal staan is voor ons van groot belang om te blijven monitoren. De uitvoering van deze motie schept hiervoor een basis.

Impact van armoede op hulporganisaties
In het vorige raadstermijn heeft onze voormalige collega Catherine bij de Vaate zich sterk gemaakt om de aan armoede gerelateerde problematiek van geen menstruatieproducten kunnen kopen door gebrek aan geld bij meisjes en vrouwen, in beeld te brengen.
De (niet afdoende benaming) menstruatie-armoede belemmert ook in Delft het functioneren van meisjes en vrouwen. Het taboe en de schaamte die met deze situatie gepaard gaan zijn zo groot dat het normaliseren van aangiftepunten waar menstruatieproducten gratis te verkrijgen zijn volgens GroenLinks een must is. Uiteindelijk wordt ieder toilet geacht toiletpapier te hebben en menstruatieproducten horen ook aanwezig te zijn en/of makkelijk en gratis beschikbaar te zijn voor meisjes en vrouwen die in armoede leven.
STIP stelde de motie Eerste stappen tegen menstruatiearmoede op die wij als kartrekkers uiteraard mede indienden. Deze motie werd op de VVD na aangenomen.