Sociaal Delft. Met de acties uit de armoedenota en inclusieagenda zetten we in op een sociaal Delft. Voorbeelden hiervan zijn de goede schuldhulpverlening en vroegtijdige signalering, de stadsgesprekken over het slavernijverleden en de samenwerking met DWH (de Delftse LHBTIQ+-vereniging) voor het uitvoeren van het actieplan Regenbooggemeente. GroenLinks ziet dat we op gebied van cultuur een goede stap in de richting zetten met indexeren en fair pay. Met het programma vanuit cultuurhuis en rijke leerdag maken we cultuur in de wijken mogelijk. Ook in het programma Delft-West werkt Delft aan een betrokken en inclusieve samenleving.
Duurzaam Delft. Daarnaast bouwen we met deze begroting aan een duurzame stad. We gaan aan de slag met het uitrollen van het warmtenet in Voorhof en Buitenhof, en het isolatieprogramma, en blijven de energiehulpen en -coaches van 015 Duurzaam ondersteunen. Met het Innovatie District Delft komt meer focus in het economisch aantrekkelijke verhaal voor innovatieve en duurzame bedrijven om zich in Delft te vestigen. Onze straten worden groener met het plan om 100 straten te vergroenen en met de inzet van de klimaatmaat. Samen met de inwoners werken we aan een sociaal en groen Delft, voor iedereen.
Financiën van Delft. GroenLinks ziet dat we in het afgelopen decennia al veel stappen hebben ondernomen om onze structurele lasten zo laag mogelijk te houden. Daar plukken we nu de vruchten van. Daarnaast is ook goed merkbaar dat we in de afgelopen jaren succesvol extra middelen van het Rijk naar onze gemeente toe hebben weten te krijgen. De stappen die het college aankomend half jaar gaat zetten om ook in 2026 een sluitende begroting te krijgen zien er wat ons betreft goed uit en we hebben er dus vertrouwen in. Bij de Begrotingsraad hebben we nog een aantal moties ingediend samen met andere partijen.
Beter sturen en oogsten in onze stad. Mariana Mazuccatto, een internationaal bekende econome, schreef decennia geleden al een boek over de invloed van overheden op innovaties: het blijkt namelijk dat we de meeste innovaties te danken hebben aan overheden die in ondernemingen hebben geïnvesteerd en het goede vestigingsklimaat hebben verzorgd. Echter: overheden zijn er minder goed in om bij diegene die de vruchten ervan plukken ook mee te oogsten. We dienden daarom met CDA de motie Samen bouwen aan een prettig leefbare stad in. Het college heeft toegezegd deze motie, die vraagt om onderzoek te doen naar andere inkomstenvormen bij het innovatiedistrict, uit te voeren. Daarnaast hebben we met D66 de motie Actief grondbeleid ingediend en ziet GroenLinks dit als een potentieel instrument om beter op het realiseren van onze doelen in onze stad te kunnen sturen zowel op het gebied van leefbaarheid als het realiseren van betaalbare woningen.
Cultuur. Ondanks dat we blij zijn met de stappen die in de begroting staan om de cultuursector beter te kunnen ondersteunen, hebben we samen met STIP, CU, Volt en D66 het amendement en de motie Aanjagende rol cultuur mee ingediend, om met dit kleine beetje extra budget de cultuursector nog dat extra zetje te geven. Daarnaast hebben we de motie van STIP en D66 ondersteund die oproept om de mogelijkheid zichtbaar te maken of de budgetverhoging van 2025 ook voor 2026 en mogelijk daarna door te zetten. Zodat we als raad hier bij de kadernota in 2025 de integrale afweging kunnen maken.
Groen en dieren. Een aantal jaar geleden hebben we als raad budget beschikbaar gemaakt zodat bij rioolwerkzaamheden er met de betreffende straat wordt gekeken naar meer vergroeningsmogelijkheden van de straat. Dit budget is nog tot 2027 toereikend, maar daarna niet meer. Samen met STIP, Volt en D66 hebben we gevraagd om ook hiervoor te onderzoeken hoe we dit programma voor langere termijn kunnen waarborgen, zodat we ook bij dit bij de kadernota van 2025 integraal kunnen afwegen. Daarnaast was er ook aandacht voor dierenwelzijn en dierenveiligheid van D66 en OD. D66 vroeg om dit als helder onderwerp mee te nemen in de volgende jaarstukken en OD riep op om werk te maken van diervriendelijke oevers en kades in aankomende jaar. Beide moties hebben we gesteund en ze zijn raadsbreed aangenomen. Een onderwerp waar we overigens aankomend jaar ook meer in detail over gaan spreken bij het beleid dierenwelzijn.
Armoede. Ten slotte. Viel ons op dat er verschillende moties zijn die oproepen om bij de volgende kadernota goed te kijken of er voor inclusie, cultuur en evenementen ook op langere termijn middelen toegevoegd kunnen worden. We hebben aan het college gevraagd dit ook voor armoedebestrijding in beeld te brengen. We hebben twee jaar geleden een motie voor meer budget voor armoedebestrijding ingediend en dat is toen gehonoreerd, maar het blijft op dit thema een grote zorg waar we idealiter meer op zouden kunnen en willen doen om goed naar elkaar om te kunnen blijven kijken, ook in de toekomst.
Burgemeester kondigt vertrek aan. Aan het einde van deze Begrotingsraad kondigde burgemeester Marja van Bijsterveldt aan dat ze per 2 september 2025 gaat stoppen als burgemeester. We kunnen gelukkig nog een tijd van haar wijsheid en verbindendheid genieten. Parallel start het proces voor de selectie van een nieuwe burgemeester.