Nu met het voorjaar het groen weer uit de bodem schiet, gelukkig met weer wat regen na lange tijd van droogte, ben ik graag te vinden in de buurttuinen van Delft. Sommige bestaan al tientallen jaren, zoals de buurtmoestuin in de Poptahof. Bewoners hebben er hun eigen moestuin en als ik er ben, zijn er ook bewoners van Delfshove: voor een praatje en voor hun eigen stukje tuin. Groen verbindt.
In buurten waar de gemeente de riolering aanpakt, ontstaan ook spontaan buurtinitiatieven. Bewoners van het Carthuyzerplein vroegen de gemeente om het versteende pleintje mee aan te pakken en staken daarbij vooral ook zelf aan de slag. ‘De Triangel’, het driehoekige parkje aan de Caspar Fagelstraat, onderging een metamorfose: tientallen bewoners maakten een ontwerp, regelden geld, richtten een park in en genieten nu samen van wat het de buurt brengt.
‘Abtswoudsepark buiten de perken’ pakt het nog groter aan. Daar werken Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft en Natuurlijk Delfland aan waterpartijen, moeraszones, fruitbomen en een vlindertuin. De gemeente helpt er bij het grove werk.
Ik geloof enorm in de kracht van deze plekken en vind het mooi om te zien dat bewoners en gemeente elkaar steeds vaker weten te vinden om iets moois te maken. Dat gaat niet vanzelf en soms gaat het nog weleens mis, maar met gerichte aandacht zien we een enorme hoeveelheid groene energie loskomen.
Welkom in Groen en Sociaal Delft!