Maurits Vos van Tarnoc opent het werkbezoek met een presentatie over een nieuwe Turbineketel. Het is een zeer energiezuinige ketel, die in tegenstelling tot de huidige warmtepompen makkelijk aan te sluiten is op de bestaande verwarmingsinstallatie. De turbineketel wordt op dit moment o.a. getest bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. De potentie voor deze nieuwe ketel is groot. [Lees meer button] Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 400.000 verwarmingstoestellen vervangen en de Nederlandse verwarmingsindustrie levert 95% van alle verwarmingssystemen in Europa.
Aanleiding voor het werkbezoek is om een beeld te vormen van de werking van Yes!Delft en wat Yes!Delft doet voor startende ondernemers. Yes!Delft is in 2005 opgericht door TU Delft, gemeente Delft en TNO. De rol van TNO is inmiddels overgenomen door de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast onderwijs en onderzoek is valorisatie de 3e kerntaak van een universiteit. Valorisatie is het beter benutten van wetenschappelijke kennis; ofwel impact maken met de kennis die op de universiteit beschikbaar is en komen tot innovaties voor maatschappelijke opgaven. Bijvoorbeeld op het terrein van gezondheidszorg, voeding, energietransitie of digitalisering.
Yes!Delft begeleidt jaarlijks ca. 40 startups met een hardware-propositie. Dus niet enkel het ontwikkelen van een website, maar een technische innovatie, zoals bijvoorbeeld een snellader voor elektrische auto’s (Epyon, nu ABB), vliegtuig demontage en recycling (AELS) of een stabiele loopbrug tussen een schip en een boorplatform of windturbine (Ampelmann). En heel succesvol; 83% van de 250 startups bestaat nog of is overgenomen door een ander bedrijf.
De kerntaak van Yes!Delft is tech-startups helpen om succesvol te worden. Zij helpen startups bij het opstellen van een business strategie, het werven van talent, het ophalen van fondsen, coaching, juridische hulp en marketing. Daarbij wordt de verbinding gezocht met andere partijen binnen en buiten de stad. Yes!Delft gelooft in de positieve invloed die techbedrijven kunnen hebben op de maatschappij en de bijdrage die zij door innovatie leveren aan onze leefomgeving en economie. Yes!Delft heeft geen winstoogmerk en geen aandelen van startups.
Om door te kunnen groeien naar scale-ups is het Kabeldistrict belangrijk. Dit omdat de maakindustrie naast kantoorruimte ook werkruimte nodig heeft. Schieoevers Zuid biedt hiervoor mogelijk potentie. Organisch kunnen watergebonden bedrijven en maakindustrie goed naast elkaar bestaan.
GroenLinks ziet de meerwaarde van Yes!Delft en vindt het belangrijk om startende ondernemers te helpen bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen van de toekomst. Ook het betrekken van 4e jaars MBO en HBO en het zoeken van slimme samenwerking tussen denkers en doeners vindt GroenLinks belangrijk. Er zijn heel veel kansen om aan de slag te gaan met 3D-printers, robots, etc.
We sluiten het werkbezoek af met een rondleiding door het gebouw. Het was een interessante bijeenkomst en ook leuk om het gebouw een keer van binnen te kunnen zien.