Volgens GroenLinks draagt de samenwerking tussen de 3 O’s - onderwijs, ondernemers en overheid - bij aan het stimuleren van innovatie als sociale vooruitgang. Dit wordt ook wel het Triple Helix-model genoemd. De TU Delft beschikt over veel technische  kennis, maar om deze kennis om te zetten in praktische toepassingen zijn ondernemers nodig. Ondernemers werken aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals duurzaamheid, betaalbare zorg en voedselzekerheid. Denk bijvoorbeeld aan een robot die zieke tulpen herkent, quantumstartups die bouwen aan de computer van de toekomst, of biologisch afbreekbare alternatieven voor plastic op de Biotech Campus. De motie roept op om de samenwerking tussen de 3 O’s een extra impuls te geven, het bedrijfsleven actief aan tafel te brengen en de samenwerking binnen het Innovatie District Delft verder te versterken.

Volgens GroenLinks kan Delft hiermee niet alleen lokaal verschil maken, maar ook bijdragen aan de brede Europese ambitie om concurrerend, duurzaam en sociaal sterk te blijven. In de motie wordt hiervoor verwezen naar het rapport van Mario Draghi, waarin wordt onderstreept dat  Europa moet investeren in innovatie, infrastructuur en menselijk kapitaal om onze welvaart, stabiliteit en een gezonde leefomgeving te behouden. De burgemeester staat positief tegenover het voorstel om ondernemers in het voortraject te betrekken en zegt toe hiermee aan de slag te gaan. Hierdoor is de motie niet in stemming gebracht, maar genoteerd als toezegging. 

Het medeondertekenen van het convenant door ondernemers gaat volgens de burgemeester echter een stap te ver. Ondernemers hebben naast een maatschappelijk belang immers ook een bedrijfsbelang en zijn vaak meer op de korte termijn gericht. Aangezien de TU een bijzondere positie inneemt in de stad, blijft het convenant formeel een overeenkomst tussen de TU en de gemeente. 

Link naar de motie:  https://delft.notubiz.nl/document/15738668/1?connection_type=17&connection_id=12054031