Tijdens een beeldvormende sessie in maart met bewoners, bedrijven en vertegenwoordigers van diverse verenigingen uit de stad is uitgebreid gesproken over mogelijke kansen en initiatieven voor de vergroening van Delft. GroenLinks vindt het heel belangrijk dat we streven naar biodiversiteit en uiteindelijk de stad zien als ecosysteem. Delft moet een duurzame, gezonde en toekomstbestendige stad worden.
Het doel is dat de stad zich in 2040 heeft ontwikkeld tot een ecosysteem. Om daar te komen streven we naar de volgende vier doelen:
- Delft voldoet aan de Basis Kwaliteit Natuur, wat het minimale niveau aangeeft van de aanwezigheid van niet-zeldzame, wilde soorten planten en dieren die kenmerkend zijn voor specifieke landschapstypen.
- We creëren een duurzame en gezonde leefomgeving. Door zorgvuldig, slim en duurzaam om te gaan met de beperkte ruimte in de stad, is het mogelijk om te blijven groeien en tegelijkertijd de positie van Delft op het gebied van groen en biodiversiteit in de regio verder te versterken.
- Delft heeft een aaneengesloten groene buitenruimte met een goed functionerend hoofd ecologisch netwerk van groene plekken en leefgebieden. Een juiste samenhang en inrichting van de groenblauwe structuur in en rond de stad is daarbij van groot belang.
- We versterken de natuur- en recreatiegebieden, gericht op het verbinden en versterken van het recreatief landschap, het natuurlijk landschap en een toekomstbestendig agrarisch landschap.
Deze vier strategische doelen zijn sterk van invloed op de ambitie om te komen tot een stad als ecosysteem. Daarom is het van belang om concrete plannen te maken en die samen met de stad te realiseren. Zo wordt er gewerkt aan een Kansenkaart Biodiversiteit, die per wijk bepaalt welke maatregelen nodig zijn om te voldoen aan de Basis Kwaliteit Natuur. Verder worden aangename groene ontmoetingsplekken gemaakt. Niet alleen in de binnenstad, bij de Gasthuisplaats en de Prinsenhof, maar juist ook in de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof waar de kwaliteit van het al aanwezige groen biodiverser kan. Grasvelden in de wijken Molenbuurt, Harnaschpolder, Wippolder, Vrijenban, Tanthof en bedrijventerrein Schieoevers worden aangevuld met struiken en kruidachtige plantensoorten.
Het behoud en het versterken van de ecologische hoofdstructuur wordt vastgelegd in de Omgevingsvisie en is daarmee een helder kader voor een evenwichtige afweging bij de inrichting van de schaarse ruimte. Met de Visie Groen en Biodiversiteit willen we versnippering van natuurgebieden voorkomen en juist de barrières wegnemen die schadelijk zijn voor leefgebieden van planten en diersoorten. In de Delftse Hout wordt met diverse parijen samengewerkt aan een betere toegang bij de Korftlaan en bewegwijzering. In de Abtswoudse polder en Kerkpolder wordt de ecologische kwaliteit verbeterd en worden de recreatiemogelijkheden versterkt.
De visie Groen en Biodiversiteit legt ook een duidelijke link met gezondheid, en met sociaal welzijn. Op dat gebied werkt Delft nu aan een visie op bewegen, recreëren, ontmoeten, spelen en sporten (BROSS). Die visie is belangrijk om alle ambities op dat vlak goed te kunnen combineren met de opgaven voor klimaat en het verdichten van de stad. BROSS wordt een integraal onderdeel van de Visie op de Openbare Ruimte, die is aangekondigd, waarin zaken concreet worden uitgewerkt.
De Visie Groen & Biodiversiteit is het raamwerk voor activiteiten op het gebied van ecologie in en om Delft. Met de visie bepalen we wat nodig is om het groen en de biodiversiteit in Delft te behouden, te verrijken en te versterken. De Kansenkaart Biodiversiteit helpt om invulling te geven aan de Basis Kwaliteit Natuur. Met de ambities in andere beleidskaders, zoals voor Natuurinclusief en Klimaatadaptief Bouwen, zorgt de Visie Groen en Biodiversiteit voor een duurzame, gezonde en toekomstbestendige stad.