Waarom de inclusie-agenda?

Reeds in 2016 hebben de Tweede en Eerste kamer het VN-Verdrag Handicap geratificeerd. Dit houdt in dat dit verdrag alle gemeenten in Nederland verplicht om de positie van mensen met een fysieke, mentale of zintuiglijke beperking of chronische aandoening, middels het ontwikkelen en uitvoeren van een Inclusie agenda, te verbeteren. Het gaat hier dus om een basisrecht dat gewaarborgd moet worden voor deze burgers. Of het nu gaat om toegankelijkheid, naar school kunnen gaan, passend kunnen wonen en werken, een toereikend inkomen, passende zorg, vervoer en vrijetijdsbesteding…

De bijdrage van GroenLinks Delft

Met het in 2016 mede-indienen van de motie “Lokale inclusie-agenda”  en in 2023 ook de motie “”Co-creatie met inwoners” laat GroenLinks Delft zien dat dit dossier onze prioriteit heeft. Het is een heel proces geweest, waarbij wij kritisch verwoord hebben dat het onnodig lang heeft geduurd. Desalniettemin is er vanuit onze kant ook begrip dat het een zorgvuldige zoektocht was om de juiste vorm te vinden om zoveel mensen mee te nemen onder de motto: “niets over ons zonder ons”. GroenLinks staat achter deze inclusie-agenda en zet zich actief in voor de uitvoering ervan. Wethouder Gooijer die zich in het verleden als raadslid en nu als wethouder inzet voor de uitvoering  van de inclusie-agenda onderstreept dat het om een dynamisch document gaat waarbij de Delftse ervaringsdeskundigen  meedenken, signaleren en adviseren.

Toegankelijkheidsnetwerk Delft

Dit netwerk bestaande uit ervaringsdeskundigen is in oktober 2023 gevormd tijdens de week van de Toegankelijkheid. Het netwerk zet zich in voor een betere en sterkere binding met de stad en heeft, op basis van negen thema’s, een aantal maatregelen geformuleerd voor de uitvoering van de agenda. Deze voor Delft belangrijke thema’s zijn:

1.Bewustwording, 2.Delftse gemeentelijke organisatie, 3. Openbare Ruimte, 4.Werk en Inkomen, 5.Vrije tijd, Sport en cultuur, 6.Vervoer, 7. Welzijn, gezondheid en ondersteuning, 8. Thuis, 9. Onderwijs en ontwikkeling.

Een inclusief Delft: De toekomst

Het heeft acht jaar geduurd voordat wij nu in Delft een inclusie-agenda hebben. Nu het zover is zal GroenLinks vinger aan de pols blijven houden. Daarom werd ook met onze steun afgelopen raadsvergadering van 17 september j.l. de motie: ”Inclusie in onze haarvaten” unaniem aangenomen.  De motie vraagt het college onder meer om te zorgen voor een duurzame betrokkenheid van het toegankelijkheidsnetwerk en om de inclusie-agenda te waarborgen binnen elke gemeentelijke afdeling en verbonden partijen. Onze wethouder Frank van Vliet heeft tijdens de raadsvergadering ook toegezegd om persoonlijk te kijken naar situaties waarbij sprake is van geen of slechte toegankelijkheid van de stoepen in Delft. Samen naar een toegankelijker Delft is een taak voor ieder burger van Delft. Van ontoegankelijke situaties voor mensen met een beperking kan direct melding van gemaakt worden bij de gemeente. Samen bouwen we aan een stad waarin iedereen zich welkom voelt en waarin niemand wordt buitengesloten. We blijven de voortgang en verdere uitbreiding van deze agenda monitoren en zorgen dat inclusie altijd bovenaan de politieke agenda blijft staan.

GroenLinks Delft: voor een stad waar iedereen mee kan doen!

Nieuwsgierig naar de agenda? Deze is digitaal te vinden op deze site: https://www.inclusieagendadelft.nl/