GroenLinks wil dat Delft een leefbare stad is, waarin verschillende groepen uit de samenleving op een prettige manier met elkaar samenleven. Helaas zijn er een aantal ‘hotspots’ in Delft die de leefbaarheid in de buurt verpesten. Zoals ook in de Wippolder het geval is. We spreken dan over woonoverlast, waarbij inwoners stelselmatig van hun nachtrust beroofd worden, zich geïntimideerd voelen en het niet meer mogelijk is om in een goed gesprek met elkaar als buren tot afspraken te komen. GroenLinks vindt dit onacceptabel gedrag dat serieus dient te worden aangepakt.

‘Praat niet over ons, maar met ons om tot een oplossing te komen’.

We zijn met de belangenvereniging TU Noord in gesprek gegaan over het verbeterplan dat ze hebben opgesteld. Als antwoord op een rondvraag van GroenLinks in de commissievergadering van 27 januari heeft wethouder Schrederhof toegezegd om ook de bewoners te betrekken bij het aanpakken van de woonoverlast in Delft.

Zelfbewoningsplicht invoeren

De belangenvereniging vraagt om het invoeren van zelfbewoningsplicht. GroenLinks is het hier helemaal mee eens. De gemeente is bezig om de zelfbewoningsplicht in te voeren. Hiermee komt een eind aan het beleggen in vermogen door woningen te verhuren. Op die manier komen er weer meer woningen beschikbaar voor gezinnen.

De belangenvereniging wil dat Delft, net als andere gemeenten, woningen opkoopt om op te knappen en aan gezinnen te verkopen. Daar is GroenLinks geen voorstander van. Wellicht dat een woningcorporatie dit kan doen om met koopgarant betaalbare koopwoningen te realiseren.

Gedragsregels afspreken met elkaar

In het verbeterplan staan tevens een aantal punten die gaan over het gedrag van studenten. De belangenvereniging stelt de TU Delft voor om te ‘zorgen voor opvoeding en het aanspreken van studenten’ en studentenverenigingen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Wat GroenLinks betreft gaat het niet om het opvoeden en aanspreken van studenten, maar om het aanpakken van overlast gevend gedrag of dit nu wel of niet van een student is.
Een belangrijke vraag is: wat vinden we nu wel en geen acceptabel gedrag van elkaar? Daarover is het nodig om met elkaar in gesprek te gaan, en vooral ook: om in gesprek te gaan met studenten. De gemeente heeft hiervoor de gedragsregels ‘Goede buur’ opgesteld: Goede buur | Gemeente Delft die hierbij als basis kunnen dienen. Vaak zijn bewoners zich er niet bewust van dat zij overlast veroorzaken.

De gemeente kan vervolgens huiseigenaren en woningcorporaties verplichten om de gedragsregels op te nemen in het huurcontract. Dan is het mogelijk om bij stelselmatig overlast gevend gedrag een huurder hier op aan te spreken en indien nodig maatregelen te treffen.

Bewoners steunen bij woonoverlast

‘Woonoverlast melden is te ingewikkeld en het heeft toch geen zin, want er gebeurt niets.’

Dat hoort de belangenvereniging TU Noord vaak van bewoners uit de buurt. Het blijft daarom nodig om bewoners te informeren over het nut van het melden van woonoverlast. Een vast aanspreekpunt van de gemeente waar zij rechtstreeks terecht kunnen met al hun vragen en ze hun verhaal kwijt kunnen. Want voor wie dag in dag uit te maken heeft met woonoverlast is het minste wat we kunnen doen naar hen luisteren en hen steunen.