Woningen zijn geen handelswaar

Er wordt nu misbruik gemaakt van de enorme woningnood en de behoefte van studenten om samen in een huis te wonen. Het is voor huiseigenaren commercieel aantrekkelijk om een huis te kopen en te verhuren aan studenten. De huiseigenaren voelen zich niet verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de wijk en het onderhoud van de woning. Deze commerciële huiseigenaren willen alleen profiteren van de krapte in onzelfstandige studentenwoningen. En hierdoor verdwijnen de toch al schaarse woningen voor gezinnen. Dat is wat anders dan ouders die een woning kopen voor hun zoon of dochter die in Delft studeert. GroenLinks is daarom voor de aanscherping van de omzettingsvergunning met zelfbewoningsplicht. Voor het bij bouwen van onzelfstandige woningen voor studenten als alternatief voor de verkamering heeft GroenLinks in de raad van 1 oktober de motie ‘Een routekaart naar onzelfstandige studentenwoningen’ mee ingediend.

In gesprek met jongeren

Uit de woonmonitor blijkt dat het voor jongeren die het huis uit willen heel moeilijk is om een woning te krijgen. De kans op een sociale huurwoning is slechts 14% en andere huur- en koopwoningen zijn onbetaalbaar voor jongeren. Voor jongeren tot 24 jaar zijn de prijzen de afgelopen zeven jaar het hardst gestegen. Daar komt bij dat de eisen voor een hypotheek hoger zijn. En dan hebben we het nog niet over de financiële positie van jongeren. GroenLinks maakt zich daarover zorgen. Daarom willen. GroenLInks en STIP samen met andere commissie- en raadsleden in gesprek met jongeren over hun woonwensen. Dit doen we met de gemeente die al voornemens is om jongeren te betrekken om te kijken wat er nodig is om de kansen op de woningmarkt voor hen te verbeteren.

Als je belangstelling hebt om deel te nemen aan het gesprek, neem dan contact op met Ingrid Lips (i.lips[@]groenlinksdelft.nl, woordvoerder wonen.