De conferentie werd onder auspiciën van het Vrouwen in Delft Platform georganiseerd door de werkgroep Herdenking Slavernijverleden, met ondersteuning van ons raadslid Cheraldine Osepa.

Het heden staat niet los van het verleden: geschied-en-is

Het koloniale- en slavernijverleden werkt tot op de dag van vandaag door.  Dr. Glenn Helberg, psychiater en transculturele therapeut belichtte hoe de transgenerationele overdracht van een traumatisch verleden tot op de dag van vandaag als een rode draad door onze maatschappij loopt en hoe de gevolgen hiervan voor de slachtoffers en hun nakomelingen, in de vorm van discontinuïteit in verschillende levensdomeinen, tot uiting komen. Helberg benadrukte hoe heling de uitkomst kan zijn wanneer er sprake is van kansengelijkheid op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg, huisvesting etc. Alleen zo kan er verbinding vanuit gevoel ontstaan, waardoor ‘ik zie en hoor je’ een grotere rol krijgt dan de ratio en de overstap gemaakt kan worden naar een gelijkwaardige en inclusiever samenleving.

Winti, haal terug wat verboden was

Winti Priesteres en educator Marian Markelo gaf aan dat de voorouders, de Afrikaanse diaspora, de kennis gegeven hebben om vanuit spiritualiteit tot oplossingen te komen, maar dat dit door eeuwen slavernij en onderdrukking verleerd is. Markelo benadrukte het belang om middels verhalen van overleving en kracht terug te halen naar het heden wat verboden was. De geschiedenis van de Surinaamse Winti-religie stond tot 1972 nog als verboden in de wetboek van strafrecht. Markelo ziet dat de weg naar herstel uit het trauma van het slavernijverleden gepaard gaat met het terughalen van datgene wat leidt tot identiteit-beleving. Tevens breekt zij een lans voor het blijven bevragen van systemen, werkplekken en/of teams die racisme, discriminatie en uitsluiting mogelijk maken. Het ‘niet weten’ mag nimmer meer bestaan, wel het meer toekomstgericht denken en wederzijds respect. De presentaties gevolgd door groepsopdrachten waren inhoudelijk, interessant en boeiend. Sprekers wisten een prettige en veilige sfeer te creëren waardoor er onderling veel kennis gedeeld kon worden.