De MRDH-regio kenmerkt zich door een aantal grotere sectoren die een transitie moeten maken naar een duurzame economie. Denk bijvoorbeeld aan de tuinbouw en de fossiele industrie in de haven van Rotterdam. Over twintig jaar zien deze sectoren er heel anders uit.Gemeenten moeten de krachten bundelen en samenwerken om urgente maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van artificiële intelligentie (AI) en nieuwe technologieën voor slimme elektriciteitsnetten. Of het toepassen van nieuwe 5G-technologie van TU Delft in de glastuinbouw om digitale innovatie in de tuinbouwsector in de regio te versnellen. Dit zijn projectvoorstellen waar MRDH in investeert.
Samenwerken alsof we één gemeente zijn is de kracht van de MRDH. En als partners optrekken richting de Rijksoverheid en de Europese Unie. Niet alleen gemeenten, maar ook de samenwerking met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de provincie is belangrijk. Dit is nodig omdat de economische vernieuwing in Zuid-Holland de afgelopen jaren is achtergebleven bij andere regio’s. En niet alleen de economische ontwikkeling, maar ook de brede welvaart blijft achter bij andere regio’s en behoort tot het laagste van het land*. Dit betekent dat de regio een dubbelopgave heeft: de economische structuur versterken en de brede welvaart verbeteren voor de inwoners van de zuidelijke Randstad.
In antwoord op de vraag: “Hoe kunnen we een transitie naar sterker, groener en gezondere regio versnellen?”, zet GroenLinks in op:
- Een duidelijker economisch profiel voor de MRDH; een richtinggevende visie, duidelijke keuzes durven maken in aansluiting op de identiteit van de regio. Een visie die richting geeft en verbindt vanuit de kracht van de regio; overheden, bedrijven en kennisstellingen.
- Het stimuleren van de ontwikkeling van (sleutel)technologie; het versterken van de kennis- en innovatieketen gericht op het ontwikkelen van een aantal slim gekozen (sleutel)technologieën, bijvoorbeeld AI, biotechnologie of kwantum.
- Europese samenwerking; door actieve Europese inzet kan de MRDH kennis delen en uitwisselen en haar internationale positie versterken.
- Brede welvaart; oproep om economische vernieuwing hand in hand te laten gaan met het verhogen van de brede welvaart.
Kortom, GroenLinks ziet kansen om in regionaal verband de ontwikkeling naar een duurzame en inclusieve economie een stap dichterbij te brengen. De burgemeester en de wethouder economie zijn nu aan zet om - met steun van de raad - dit belang in MRDH-verband te promoten.
De 4 amendementen vind je hier:
- A+6_2_C+Amendement+een+duidelijker+economisch+profiel+voor+de+MRDH+-+Volt,+GrL,+CU,+CDA,+PvdA+(aangenomen) (notubiz.nl)
- A+6_2_B+Amendement+aandacht+voor+de+ontwikkeling+van+(sleutel)technologieen+-++Volt,+GrL,+CU,+STIP,+PvdA+(aangenomen) (notubiz.nl)
- A+6_2_A+Amendement+aandacht+voor+Europese+samenwerking+-+Volt,+GrL,+CU,+STIP,+PvdA,+D66+(aangenomen) (notubiz.nl)
- A+6_2_D+Amendement+brede+welvaart+als+vertrekpunt+voor+de+MRDH+-+Volt,+GrL,+CU,+CDA,+PvdA,+HvD+(aangenomen) (notubiz.nl)