Vanaf januari dit jaar heeft de werkgroep de bestaande beleidsdocumenten over armoede in Delft geanalyseerd en ook gekeken naar recente informatie over armoede in Delft en landelijk van armoede bekeken. Hieruit is geconcludeerd dat er sprake is van grote armoede in Delft. De Delftse cijfers zijn hoger dan de omringende gemeentes. Daarnaast zijn de verkiezingsprogramma’s van alle partijen op armoede en schulden en de afspraken in het coalitieakkoord van Delft onder de loep genomen.

Om te praten met en niet over, hebben leden van de werkgroep vier diepte-interviews gehouden met mensen die in armoede leven: de ervaringsdeskundigen. Dit waren mooie open gesprekken, waar we hen dankbaar voor zijn. Met deze input kon de werkgroep Cheraldine ondersteunen in de bespreking van de armoedenota.

Het bestrijden van armoede in Delft is één van de belangrijkste speerpunten voor GroenLinks. De armoedenota was vooral een verzameling van bestaande regelingen en een uitleg dat het beleid gelimiteerd wordt door gebrek aan financiën en capaciteit. Onze focus is om binnen de gemeentelijke kaders zo goed als wij kunnen armoede te helpen bestrijden en niet alleen te verzachten. Hoewel we willen dat de Armoedenota deze doelstelling en ambitie uitstraalt, begrijpen we dat de landelijk overheid veel invloed heeft op wat we kunnen doen als gemeente. Maar het is ook een financiële keuze om de ruimte op te zoeken en daarmee armoede zo veel mogelijk te bestrijden vanuit de gemeentelijke middelen. We zien steeds meer burgers op het randje van de afgrond, die net hun hoofd boven water weten te houden. Slechts één tegenvaller of verandering kan hen in een neerwaartse spiraal brengen. We willen dat de rijen bij de voedselbank korter worden, dat armoedestress om laag gaat en dat armoede niet langer een dagtaak is voor mensen in nood.

Daarom hebben we bij de Kadernota de motie: Armoede verder bestrijden ingediend samen met PvdA en CU. De motie vraagt om op zoek te gaan naar structurele middelen voor het bestrijden van armoede in Delft. En geeft het college de opdracht om een actieve lobby op te starten bij de landelijke overheid voor meer structurele middelen. Na de inspirerende lezing van Tim ‘S Jongers (1) in Filmhuis Lumen dinsdag 25 juni, is er geen twijfel meer dat weinig doen geen optie is. In de begroting zullen we hierover verder worden geïnformeerd en samen besluiten wat dit concreet voor 2024 gaat betekenen. Het is goed om aan onze burgers te laten zien dat we misschien niet met hun kunnen rennen naar het hoogst haalbare maar wel mee schuifelen, altijd met hun welzijn in het vizier.

Naast sociaal isolement brengt armoede ook veel stress met zich mee. Stress is een directe aanval op onze fysieke en mentale gezondheid. Iedere kans om deze stress door middel van deelname aan sport en cultuur te beperken,  is meegenomen en daarom heeft GroenLinks het amendement van Hart voor Delft voor het instellen van een Volwassenenfonds Sport en Cultuur mee ingediend. Daarmee wordt sport en cultuur gratis toegankelijk gemaakt voor mensen van 18+ die zelf geen geld hebben om hieraan deel te nemen. 

Tevens hebben we bij de bespreking van de Armoedenota de motie Verbeter de Armoede Monitor: Meten is Weten! ingediend. Doel van de motie is dat er een verbreding komt in de monitor waarin aanvullende dimensies omtrent welzijn en de beleving van armoede meegenomen worden in de monitor. De wethouder heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan. 

Met deze mooie resultaten sluiten wij net voor het zomerreces een vruchtbaar traject af, van samenwerking tussen fractie en werkgroep binnen GroenLinks zelf, tussen de diverse fracties in de raad en met het college.  

Een speciaal woord van dank gaat uit naar de burgers van Delft die met het delen van hun persoonlijke verhalen over de kwetsbare situatie waarin ze zich door armoede hebben bevonden en misschien nu nog bevinden, ons goed geholpen hebben om met meer inzichten uit Delft naar de Nota Armoede te kijken.

[1] Voor meer inspiratie lees het boek Beledigende Broccoli van Tim ’S Jongers en het recente rapport van het SCP Eigentijdse Ongelijkheid.