Maandagavond 10 oktober kom ik rond 19 uur het stadhuis binnen. Het is er bijzonder druk. Raads- en commissieleden lopen met de jaarbegroting voor 2023 onder hun arm naar de verschillende ruimtes om ambtenaren te bevragen. Ook ik stel nog wat vragen om de begroting beter te begrijpen. Tafeltjesavond wordt deze bijeenkomst genoemd, het moment om ambtenaren met technische vragen te bestoken om beter te begrijpen wat de uitwerking van de getallen in de begroting zijn. Om 19.30 neemt de burgemeester het woord. Ze kondigt het einde van tafeltjesavond aan, gevolgd door de opening van de zogenoemde raadsconferentie.
Naar aanleiding van het debat bij het collegeakkoord en het aangeboden vijf-punten-plan van de oppositie heeft de gehele raad besloten deze conferentie te beleggen om samen te onderzoeken welke onderwerpen en thema’s we gezamenlijk willen oppakken in aanloop naar de Begrotingsraad. De raad- en commissieleden gaan met elkaar in gesprek over zes onderwerpen: Gemeenschapszin in de wijken/kracht burger; Gevolgen klimaatverandering; Verbinding onderwijs; maakindustrie en opgave wijk; Financieel fit Delft; Isoleren van gebouwen en duurzaam opwekken vanuit draagvlak; Inrichting van de stad.
Ik loop naar de commissiekamer op de eerste verdieping. Aan tafel nemen nog tien andere raads-of commissieleden plaats, één namens iedere partij, en daaromheen scharen zich nog een aantal toehoorders. We bespreken de gevolgen van klimaatverandering. De betaalbaarheid, het betrekken van bewoners, het klimaatadaptief inrichten en hoe we dat kunnen versnellen, de biodiversiteit en het vervangen van bomen. Met elkaar zien we veel meer. Kern van de boodschap is dat we willen dat er in de stad aan de openbare ruimte wordt gewerkt en nog beter een koppeling wordt gemaakt door bewoners en ondernemers in de buurt te betrekken en mee te nemen.
Na een korte pauze is er een tweede ronde, waar ik beneden in de Weeskamer van het Stadhuis mag plaatsnemen. Weer sluit van iedere partij één persoon aan en zit er een aantal mensen in luisterstand omheen. Ditmaal gaat het over financieel fit Delft. Zowel over de eigen financiële positie van de stad die we verder willen verbeteren alsook die van de burgers. Hoe blijven we in deze onzekere tijden (inflatie, veel incidenteel geld, weinig structureel, opstapeling van crisissen) toch stabiel verder varen? Kunnen we een prioriteringslijst maken waar we, wanneer er extra middelen beschikbaar zijn deze eerst aan uitgeven? Kunnen we iets meer risico nemen als gemeente met het incidentele geld? Kunnen we zorgen dat de lasten voor de burgers betaalbaar blijven?
De gesprekken lopen geanimeerd. Aan elke tafel ontstaan thema’s die iedereen belangrijk vindt en waarin we willen zoeken of we er meer in kunnen doen. Er worden groepen gevormd die samen in de aankomende weken naar de begroting toe kennis uit gaan wisselen, technische vragen gaan stellen en kijken of we samen tot moties of amendementen kunnen komen voor de Begrotingsraad. Of wellicht onderwerpen die we samen op de raadsagenda willen zetten, omdat we vinden dat we die nu moeten bespreken. We kijken uit naar de samenwerking en ook naar wat er in de Begrotingsraad realiseerbaar is. De sfeer van de avond was goed, het smaakte naar meer. In de volgende nieuwsbrief zal ik jullie hierover updaten.
Hoe stelt de raad de begroting vast en wat is de toevoeging van de raadsconferentie?
In de begroting van de gemeente wordt ieder jaar opgesteld waar de gemeente van plan is het aankomende jaar het geld aan uit te geven. Daarvoor stelt de gemeenteraad voor 15 november de begroting vast voor het komende jaar. Eind september stuurt het college de begroting op naar de gemeenteraad. De gemeenteraadsleden krijgen eerst de gelegenheid om vragen te stellen aan ambtenaren om dat wat in de begroting staat beter te begrijpen. Dit gebeurt op tafeltjesavond. Daarna zijn er algemene beschouwingen en een commissie algemeen waarin de fracties hun eigen visie en ideeën over de begroting met elkaar deelt en met elkaar en het college in debat gaat. Hierin worden politieke afwegingen neer gelegd ter overweging. In de Begrotingsraad waarin de begroting wordt vastgesteld worden aanpassingen op de begroting voorgelegd en over gestemd. Wanneer voorstellen de meerderheid krijgen, wordt dit in de begroting aangepast. In dezelfde vergadering wordt ook over de begroting gestemd. Als de meerderheid voor stemt wordt deze, met de aangenomen aanpassingen vastgesteld. Met het toevoegen van de raadsconferentie wordt tussen de fracties meer samenwerking gezocht om te kijken op welke onderwerpen er voor wijzigingen in de begroting veel draagvlak is.