Samenwerking met PvdA. Faye Bovenlander (commissielid GroenLinks Delft en werkzaam op het landelijk bureau van GroenLinks) heeft ons meegenomen in de landelijke ontwikkeling van de samenwerking met de PvdA.  Zij vertelde ons dat elke gemeente/afdeling zelf de keuze heeft om al dan niet te gaan samenwerken met de PvdA en dat deze keuze gemaakt wordt door de GroenLinksleden in de desbetreffende afdeling. Die keuze zal voor het eind van 2024 bekend moeten zijn, zodat een eventuele samenwerking op tijd ingediend kan worden voor de gemeentelijk verkiezingen van 2026. Het besluit is aan de leden. Het bestuur van GroenLinks Delft heeft een belangrijke rol om dit zo goed mogelijk te organiseren en krijgt hier advies over en hulp bij van het landelijke bureau. (Zie verder het artikel elders in deze Nieuwsbrief / de website).

Europese verkiezingen. Voorzitter Carla Frayman heeft de leden ook nog meegenomen in de aankomende Europese verkiezingen en de campagne opzet. Voor de tweede keer gaan we campagne voeren samen met de PvdA. Als er leden zijn die graag willen helpen met de campagne dan horen we dat graag en kun je een mail sturen naar het bestuur@groenlinksdelft.nl. Ook hierover meer informatie elders in deze Nieuwsbrief.

Coalitie en raad. Onze wethouder Frank van Vliet vertelde over de fijne samenwerking in deze coalitie en de fijne samenwerking met de raad de afgelopen twee jaar. 
De drie speerpunten van de coalitie (energietransitie, Delft West en het innovatiedistrict) werden besproken en waarom deze zo belangrijk zijn voor Delft. Frank gaf aan dat 2026 financieel een lastig jaar gaat worden, omdat er minder geld vrij wordt gemaakt vanuit het rijk voor de gemeentes. 
Na een vraag vanuit het publiek over het niet goed kunnen verkrijgen van informatie over de gemeentelijke activiteiten werd aangeven dat de gemeente bezig is met investeringen in het Delftse mediafonds. Er is vanuit de omroep Delft een app gemaakt waar regelmatig nieuws wordt aangeboden met Delftsnieuws.

Slavernijverleden. Rinske Wessels (fractievoorzitter GroenLinks Delft) nam de leden mee naar het moment waarop excuses zijn aangeboden voor het slavernijverleden (da was op 19 december 2023). ‘Was echt geschiedschrijving’, vertelde Rinske. Er was een maatschappelijk groep die aangaf ‘wij vinden het slavernijverleden een belangrijk onderwerp’. Er zijn mooie stadsgespreken uit voortgekomen en het werd breed gedragen. (Ook hierover een artikel elders in deze nieuwsbrief / op de website).

Prinsenhof. Rinske vertelde ook dat de raad een groot besluit heeft genomen: investeren in de Prinsenhof. Verder informeerde ze de leden over de ontwikkeling van de autoluwe binnenstad. 
Er werden twee vragen gesteld: 

  • Hoe staat het met de transitie ‘de voetganger op één?  Dit speelt mee in de ontwikkeling van de binnenstad. Bij alle ontwikkelingen wordt ‘de voetganger op één’ meegenomen.
  • Hoe staat het met de Schieoevers? We zijn in afwachting van het besluit van de Raad van State.

Ton Meijknecht maakte gebruik van het open podium en vroeg wie er mee wil denken over een burgerberaad milieu en klimaat. Mocht je interesse hebben dan kun je Ton een email sturen op t.meijknecht@motiv.tudelft.nl.

Klimaatburgemeester. Na de pauze was er een ‘Meet en Great ‘met één van de Delftse klimaatburgemeesters Claudia Hofemann. Vragen van de aanwezigen en antwoorden van Claudia:  

  • Wat doet een klimaatburgemeester? 

Dit mag de klimaatburgemeester zelf invullen. Sommige sturen bv. brieven aan de raad, of geven advies over bv. verduurzamen van woningen.

  • Wie benoemt de klimaatburgemeester? 

Je kunt jezelf aanmelden of je kunt aangemeld worden door iemand anders. Dit is een initiatief vanuit de klimaatweek en wordt georganiseerd door het ministerie. Daar kan je je aanmelden en hier is verder geen selectie of controle en je bepaalt ook verder je eigen programma. De titel helpt wel om je stem te laten horen en om wat meer een podium te krijgen.

  • Hoeveel klimaatburgemeesters zijn er in Delft?

Er zijn drie klimaatburgemeesters in Delft. Ieder heeft zijn eigen expertise gebied. Dennis is maatwerk adviseur. Esther is klimaatcoach, zit ook in Delftse klimaatcoalitie.

  • Wat zou de gemeente Delft kunnen doen, was een mooie uitdagende vraag voor Claudia.
  • Warmtenet-effect: heel goed dat er een warmtenet komt. Zeggenschap van bewoners is ook belangrijk, daar moet aandacht voor zijn. 
  • De wijken waar geen warmtenet komt, daar wordt geen vaart gemaakt. 
    Dat is echt een probleem. Er is voor een aantal wijken nog niet begonnen met planvorming.
  • Er zijn ook veel gezinnen met energie-armoede. Slechte isolatie, schimmelproblemen. Als je die huizen zou aanpakken, zou dat enorm helpen. 
    Deze huizen zijn geen gemeentebezit, maar het zou echt een verschil maken.
  • Gemeente Delft heeft nog geen hitteplan en daar hebben veel bewoners in bv. flats met enorme raampartijen wel behoefte aan.
  • Als gemeente zou je je eigen vastgoed moeten verduurzamen. Alle kantoorpanden moeten bv. label C hebben.
  • Gemeente kan ook meer inzetten op lokaal inkopen. Haal je koekjes bij de lokale bakkers, niet in plastic verpakt. Voorbeeld heeft ook impact binnen de gemeenschap.

De avond werd afgesloten met een borrel waar alle aanwezigen nog gezellig even konden na praten over alle onderwerpen die gepasseerd zijn.