Al mijn hele leven ben ik overtuigd van het belang van groen voor onze gezondheid. Toch keek ik ook argwanend naar studies die hiertussen een verband leggen. Immers, het is nogal wiedes dat mensen in een groene villawijk gezonder zijn dan in een dichtbebouwde flatwijk. Gelukkig zijn de wetenschaps-specialisten op dit vlak veel slimmer dan ik, en daarom houden studies rekening met alle aspecten. De uitkomst: zet extra bomen in een wijk en de gezondheid van bewoners neemt significant toe. Het nodigt uit tot bewegen, verbetert sociale cohesie, vermindert de kans op ziekten en contact met groen verbetert onze concentratie, het geheugen en de leerprestaties, vooral bij kinderen. (Bron: RIVM)

Hetzelfde geldt voor cultuur. Het ligt voor de hand dat mensen die veel aan cultuurbeoefening doen gezonder zijn, want die komen meestal uit een welgestelder milieu. Maar ook hier geldt: wie investeert in cultuur investeert in de veerkracht van mensen, in de verbinding van mensen, in het verminderen van eenzaamheid, in het omgaan met ziekte, en het geeft ruimte aan emoties en gedachten waar soms geen woorden voor zijn. (Bron: Trimbos Instituut)

Het is tenenkrommend om te zien dat er op dit moment in Den Haag een politieke wind waait die (ook) deze feiten niet onderkent. Dat maakt de opdracht voor ons als Delftse gemeenschap en gemeente alleen maar groter en belangrijker. Ik ervaar bij mensen een grote betrokkenheid en strijdvaardigheid waar het gaat om het doen van de goede dingen op groen en cultuur.

Dus alle reden om elkaar te inspireren met de mooie dingen die we doen! Er ligt een nieuwe Visie Groen waarmee we een stevige groene koers uitzetten die we binnenkort bespreken in de gemeenteraad. Ondertussen is Delft Bloeit druk in de weer met schoolpleinen, de Klimaatmaat wipt tegels als nooit tevoren, de jongeren van de Natuurwacht steken de handen uit de mouwen, bewoners van Tanthof doen natuurbeheer in het Abtswoudsebos en de gemeente richt straten groener in zoals in Hof van Delft. Binnenkort neemt de gemeente initiatief om elkaar te ontmoeten.

Op Cultuur hebben we kort geleden een stevig debat achter de rug in de gemeenteraad, met als afdronk: is het glas nou half vol of half leeg? Mijn natuur is dat ik denk in half volle glazen, waarbij ik de noodkreet vanuit de sector ook onderken. We willen in Delft al jaren de basis op orde brengen op het gebied van cultuur, maar de structurele middelen daarvoor ontbreken. Tegelijkertijd kunnen we de komende jaren vanuit incidentele middelen veel mooie dingen doen. Ik word vooral erg blij van alles wat we de komende tijd gaan doen met cultuur in de wijken. Met een rijke leerdag op tien scholen kunnen veel jongeren meedoen met cultuur, het Cultuurhuis ontwikkelt zich verder met steeds meer mooie activiteiten en de bibliotheek onderzoekt een nieuwe plek in Tanthof. Ondertussen zijn er goede afspraken gemaakt over fair pay en eerlijk indexeren, we starten met de verbouwing van museum Prinsenhof en nemen binnenkort een besluit over het Rietveldtheater. En de culturele agenda, gedreven door professionals en vele vrijwilligers is enorm.

Samen maken we de gezonde stad!