Ik zou het leuk vinden om in gesprek te komen met leden die ideeën hebben over het ombuigen van de economische groei naar een groene groei, een groei waarin duurzame oplossingen centraal staan en iedereen meedoet. Delft heeft met de universiteit veel kennis in huis om daarin een voortrekkersrol te vervullen. Als je hier ideeën over hebt, neem dan contact met mij op: k.wattel@groenlinksdelft.nl
Aanleiding voor deze vraag is een recent onderzoek van de Delftse rekenkamer naar de samenwerking tussen gemeente Delft en TU Delft. In 2016 heeft de gemeente een convenant gesloten met de TU om de samenwerking te versterken (looptijd tot 2026). De rekenkamer heeft nu, halverwege de looptijd van het convenant, onderzocht hoe de gemeente vorm geeft aan de samenwerking met de TU en of dat tot de beoogde resultaten leidt. Zie voor de resultaten het rapport, dat je hier kunt vinden. [ Rapport_Delftse_Rekenkamer_Samenwerking_TU_Delft_-_gemeente_Delft (notubiz.nl) ]
GroenLinks is het eens met de resultaten van het onderzoek en denkt graag mee over actualisatie van het convenant en over onderwerpen die binnen de samenwerking prioriteit zouden moeten krijgen, waaronder samenwerking met bedrijven. Leefbaarheid in de woonwijken en studentenhuisvesting worden in het rapport al genoemd als actuele ontwikkelingen die vragen om actualisatie van het convenant.
Naar aanleiding van dit onderzoek heeft GroenLinks in de commissie EFB aandacht gevraagd voor de samenwerking met het bedrijfsleven. In Delft wordt vaak gezegd dat in Schieoevers kan worden geëxperimenteerd met de innovaties die op de TU worden bedacht, om deze nieuwe technologieën en producten vervolgens breed toe te passen in de stad. Echter, om deze innovaties voor de stad te kunnen benutten mist een belangrijke schakel in de samenwerking tussen de gemeente en TU Delft: het bedrijfsleven. Om de potentie voor innovatie en economische ontwikkeling in een kenniseconomie goed te benutten, moeten overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken (ook wel Triple Helix genoemd).
Delft heeft de grootste technische universiteit van Nederland. TU Delft behoort tot de wereldtop en heeft alles in huis op het gebied van innovatie en technologie; van medische technologie tot watermanagement, van biotechnologie tot quantumtechnologie en van architectuur tot luchtvaart. Er zijn veel succesvolle start-ups gevestigd bij YesDelft en NextDelft. Maar: welke bedrijven onderscheiden zich in Delft en zijn onderdeel van het ecosysteem van Delft (het Verhaal van Delft)?
Vervolgens is de vraag waar deze succesvolle startups zich kunnen vestigen op het moment dat ze doorgroeien naar scale-up en meer ruimte nodig hebben?
Een aantal voorbeelden van innovatieve startups in Delft:
- Avansya, een partnershap tussen Cargill en DSM, dat nieuwe calorievrije Stevia zoetstoffen produceert, zoals EVERSWEETTM, met als doel om gezonder te leven en te eten.
- Startup Field Factors heeft een natuurlijke oplossing bedacht om regenwater te zuiveren en te kunnen hergebruiken in de stad met als doel om steden koel en klimaatbestendig te houden. In Rotterdam wordt het gezuiverde regenwater gebruikt om sportvelden te besproeien.
- Single Quantum is een bedrijf in quantum technologie. Het bedrijf is de afgelopen jaren zo snel gegroeid dat het bedrijf onlangs is verhuisd naar een grotere locatie aan de Rotterdamseweg. De snelheid van quantumcomputers is enorm, en de techniek heeft daarom veel potentie om bepaalde complexe problemen op te lossen die voor klassieke computers praktisch onoplosbaar zijn.
Schieoevers Noord transformeert binnenkort van een bedrijventerrein naar een gemengd stedelijk gebied waar gewerkt, gewoond en gerecreëerd kan worden. In dit gebied staat de maakindustrie centraal om recht te doen aan het industriële karakter van dit gebied. Hoe kunnen we de economische groei ombuigen naar een duurzame, groene groei? Een duurzame maatschappij die in balans is met onze leefomgeving en waarin economie en milieu goed samengaan?
GroenLinks wil bij MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en/of InnovationQuarter nagaan hoe we de kennis van de universiteit kunnen verbinden aan innovatieve bedrijven en tot goede voorstellen kunnen komen voor de stad. Ook in het kader van het Convenant zetten we ons graag in voor het versterken van de innovatiekracht van Delft en dragen we bij aan nieuwe duurzame, toekomstgerichte banen.
Kortom, laten we ons inzetten voor een duurzame groene groei.