Diverse steunregelingen voor ondernemers

In 2020 stelde de Nederlandse overheid verscheidene steunregelingen in voor ondernemers, zoals NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid), de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) en de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers).

Wat is de TONK?

Sinds 1 april is het ook mogelijk voor ondernemers om in aanmerking te komen voor de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten).

De TONK biedt de mogelijkheid aan ondernemers van wie het inkomen aanzienlijk gedaald is door de coronacrisis, om hun noodzakelijke kosten zoals bv woonkosten te betalen. Ondernemers kunnen de TONK met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 aanvragen.

In contact met ondernemers

GroenLinks krijgt signalen uit de stad dat ondernemers terughoudend zijn met het aanvragen van deze laatste steunmaatregel. Ondernemers die in aanmerking gekomen zijn voor de TOZO-regelingen kunnen zich ook melden voor de TONK. We horen dat ondernemers niet afweten van deze additionele regeling of denken niet voor in aanmerking te kunnen komen. Omdat ze bijvoorbeeld al TOZO 3 of TOZO 4 ontvangen, denken ze dat als ze voor een TONK in aanmerking komen ze dit niet apart hoeven aan te vragen. Of, zoals wij vernemen, denken sommigen ondernemers de ontvangen steun toch weer te moeten terugbetalen.

Oproep van de Gemeente

Gemeente Delft is bezig met het actief benaderen van ondernemers om ze te wijzen op de TONK-regeling, zodat men sneller uit de financiële problemen kan komen.

In diverse advertenties roept de Gemeente ondernemers op om zich te melden, zodat nagegaan kan worden of deze ondernemers ook in aanmerking komen voor de TONK. Ook als de ondernemer al van een steunregeling gebruik maakt.

TONK online aanvragen

GroenLinks vindt het belangrijk dat onze ondernemers het hoofd boven water kunnen blijven houden en dat ze daarvoor gebruikmaken van alle steunmaatregelen waarvoor ze in aanmerking komen.

Ben jezelf ondernemer of ken je mensen die dit zijn? Maak ze attent op deze regeling. De TONK-regeling kan online aangevraagd worden via de website van de Gemeente Delft.