Vaak hoor je mensen zeggen, dat politieke partijen alleen in verkiezingstijd in je geïnteresseerd zijn. Dat geldt niet voor GroenLinks Delft. Regelmatig gaat de fractie op stap om in contact te komen met inwoners die zich vrijwillig inzetten voor Delft. Zo vond op 10 februari een rondetafelgesprek plaats met belangen- en vrijwilligersorganisaties op uitnodiging van GroenLinks, met als onderwerp zorg en welzijn in Delft.

Tijdens het gesprek kwamen twee thema’s aan bod. Ten eerste, krijgen de mensen de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben? Hoe gaat het met cliënten die zorg nodig hebben? En ten tweede, hoe verloopt de samenwerking tussen vrijwilligers en professionals? Aan het rondetafelgesprek met leden en raadsleden van GroenLinks namen zestien betrokken vrijwilligers deel van de cliëntenraad GGZ-Delfland en PerspeKtief, ISOFA, Jessehof, Panel Werk & inkomen, Wmo-raad, FNV Senioren, SSBO (Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen). Uit het gesprek kwam naar voren dat niet iedereen de professionele ondersteuning krijgt die nodig is. 

Zorg en ondersteuning
In de Jessehof komen mensen binnen die steeds meer verwaarloosd zijn. Het gaat voor een deel om mensen met een psychiatrische ziekte waaronder veel zorgmijders.

Het aantal daklozen dat gebruik wil maken van de nachtopvang is toegenomen. De nachtopvang kan deze toename niet aan waardoor mensen genoodzaakt zijn om buiten te slapen. Voldoende huisvesting voor daklozen om de doorstroming naar beschermd wonen mogelijk te maken wordt gevraagd om de druk op de nachtopvang te verminderen.

Veel ouderen hebben een beperkt sociaal netwerk waar ze een beroep op kunnen doen. Het is goed om te horen dat er veel initiatieven zijn om eenzame ouderen met elkaar in contact te brengen. Voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers is geen goede ondersteuning. Het gaat om een groeiende groep. Zij worden geacht gebruik te maken van de algemene voorzieningen. Bij de ontmoetingscentra wordt er steeds meer werk van de professionals overgenomen door matig begeleide vrijwilligers. De kwaliteit en de nodige professionele ondersteuning loopt hierdoor terug.

Keukentafelgesprek
De ervaringen met het keukentafelgesprek is een terugkerend gespreksonderwerp. De lange wachttijden en angst voor minder dagbesteding brengt onrust bij GGZ-cliënten. Ook wordt ervaren dat er onvoldoende deskundigheid is bij degene die het keukentafelgesprek voert. Bij vrijwilligers met een GGZ-achtergrond wordt onderschat wat er nodig is om als vrijwilliger goed te kunnen functioneren. Het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb) is ingewikkeld. Het pgb zou meer gestimuleerd moeten worden, bijvoorbeeld door meer informatie te verstrekken. GroenLinks vindt dit belangrijk, omdat je hiermee juist de eigen regie van mensen versterkt. Een verbetering is dat er in de uitnodiging staat dat je iemand mee mag nemen naar het gesprek.

Digitalisering
De toenemende digitalisering is voor laaggeletterden en veel ouderen een probleem. Voor ouderen is het ingewikkeld en moeilijk om met de digitale wereld vertrouwd te raken. Des te belangrijker is dat de informatie in huis-aan-huisbladen goed leesbaar is voor ouderen door duidelijk contrast tussen tekst en achtergrond. Hier valt nog wel wat in te verbeteren.

Een ander nadeel van de digitalisering is de onpersoonlijke en afstandelijke benadering onder andere naar mensen met een uitkering. Hierdoor ontstaat er veel wantrouwen en onbegrip. Een persoonlijke benadering door één persoon is en blijft van belang.

Samenwerking gemeente en Delft voor Elkaar
Over de samenwerking lopen de ervaringen uiteen. Het is fijn om te horen dat ISOFA tevreden is over de samenwerking tussen Wethouder Stephan Brandligt, de ambtenaren en vrijwilligers van ISOFA. De Stichting Samenwerkende Ouderen Bonden zijn inmiddels wel tevreden over de samenwerking met Delft voor Elkaar. De Jessehof is ontevreden over de samenwerking met zowel de gemeente als Delft voor Elkaar. Zij missen de aansluiting met het zorg- en welzijnsnetwerk in Delft.

Er zijn nog veel andere punten naar voren gebracht. Zo is er behoefte aan een sociale kaart voor vrijwilligersorganisaties en schiet de hulp voor jongeren van 18 tot 23 jaar te kort. Het is waardevolle informatie dat GroenLinks gebruikt om zich in te zetten voor het verbeteren van de situatie van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben.