Door: Mariëtte Bliekendaal

Waar gaat de motie over?

We willen een stadsverzorgende economie creëren. Hiermee bedoelen we: de gemeente moet kijken naar wat een Delftse wijk aan voorzieningen nodig heeft. Dit kunnen winkels zijn, zoals een kapper, een buurtsuper of een slager, waardoor mensen dicht bij huis boodschappen kunnen doen. Maar denk ook aan energie-installateurs, repair-cafés, schilders en cv-monteurs met een werkplaats dicht bij huis zodat ze hun werk flexibel kunnen indelen. Ook voorzieningen zoals een huisartsenpraktijk moeten worden meegenomen. Als de gemeente die voorzieningen in kaart heeft, moet zij het vinden van huisvesting voor die ondernemers faciliteren. Het toevoegen van betaalbare bedrijfsruimte in de wijken zorgt voor levendige, aantrekkelijke wijken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en voorzieningen beschikbaar zijn.”

Wat is het probleem dat je op wilt lossen met deze motie?

“Er is in Delft veel bedrijfsruimte, maar veel staat leeg. Kijk maar naar de plinten van gebouwen, bijvoorbeeld in de buurt van het Reinier de Graaf Gasthuis. De woningen zijn verhuurd, maar de bedrijfsruimte op de begane grond staat leeg. Er is wel vraag naar die bedrijfsruimte, maar veel kleine bedrijven zoals huisartsen, fietsenmakers en kleine kledingwinkels kunnen de huur niet betalen. Grote bedrijven zoals de Jumbo kunnen de huur juist wél betalen, maar die hebben in Delft al voldoende filialen. De gemeente moet hierin dus sturen. Door de huur kostendekkend te houden, maar wel aan te passen aan wat kleine bedrijven kunnen betalen, stimuleert de gemeente de economie. De motie is erop gericht om iets meer regie te pakken op bedrijfshuisvesting voor het midden- en kleinbedrijf.”

Wat levert betaalbare bedrijfsruimte nog meer op?

“Betaalbare bedrijfsruimte is nodig voor broedplaatsen, zoals in het kabeldistrict. Hier zijn plekken waar mensen makenderwijs experimenteren en hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen. De toekomst van Delft moet niet alleen worden bedacht, maar ook worden gemaakt. Naast banen leveren deze plekken vooral veel samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen. En daarmee stage-, afstudeer- en werkervaringsplekken voor het toepassen van onderzoek. Een broedplaats zorgt voor levendigheid, reuring en samenwerking.”

Wat zou de innovatiekracht van Delft een boost kunnen geven?

“Er zijn veel mooie bouwstenen voor innovatie, maar wat er nog nodig is, is het cement tussen die bouwstenen. Hiermee bedoel ik: een infrastructuur voor effectieve samenwerking, bijvoorbeeld dus rond de TU Delft Campus.  We hebben op het gebied van innovatie natuurlijk al heel veel goud in handen in Delft. We hebben de innovatiekracht van de TU Delft, met haar onderzoek en onderwijs, en belangrijke kennisinstellingen als Deltares, TNO die hieraan een bijdrage kunnen leveren. Dat betekent ook een trekkersrol in het verduurzamen. Bijdragen aan duurzaamheidsinnovatie en voorop lopen.  Er zijn ook kleine start-ups die mooie dingen ontwikkelen op het gebied van circulaire economie. Denk hierbij aan een bedrijf als Loop, dat “levende doodskisten” van schimmels ontwikkelt of het bedrijf Delmic dat een groenere en gezondere toekomst creëert door microscopie toegankelijker te maken. De TU Delft huisvest nu een aantal van dit soort innovatieve bedrijven op de campus, en heeft bovendien met de Green Village een mooie proeftuin gecreëerd. Ook sociale bedrijven zoals de Firma van Buiten hebben een mooi plek op het campusterrein.”

Toch mag het wel op een wat grotere schaal, wat GroenLinks Delft betreft. In totaal zijn er op dit moment circa 35 midden- en kleinbedrijven gevestigd op en rond de TU Delft Campus, en dat is echt te weinig. GroenLinks Delft zou graag zien dat de TU Delft meer bedrijven een kans geeft om zich te bewijzen. Op die manier wordt de campus echt een levendig en innovatief gebied, waar echt kruisbestuiving plaatsvindt tussen bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs. Mooi dat de TU hier in de gebiedsvisie en met het Innovatie District Delft nu invulling aan gaat geven. Ten tweede mag Delft zich wat duidelijker profileren: op welke innovatiethema’s kan Delft het verschil maken? Delft heeft op de Biotech Campus bijvoorbeeld een sterke signatuur in de biotechnologie. Door duidelijkere keuzes te maken wordt Delft ook aantrekkelijker voor bedrijven van buiten de regio.”

Je noemde al de noodzaak voor effectieve samenwerking. Waarom is die samenwerking zo ingewikkeld?

“Omdat de gemeente Delft en de TU Delft niet de enige partijen zijn met belangen in dit gebied. Er zijn ook spelers als de provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Den Haag-Rotterdam, en de Delftse ondernemers, zoals bedrijvenkring Schieoevers. De belangen van al deze spelers komen niet altijd overeen, maar de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen kan - gebaseerd op het Triple Helix model (een model voor het kijken naar en het sturen op innovatie in de kenniseconomie, red.) – levert wel veel meerwaarde op. De Brainport-regio in Eindhoven is hiervan een mooi voorbeeld. De impact van de Delftse ondernemers kunnen we verder vergroten als ook andere Delftse ondernemers in andere delen van de gemeente zich bij de samenwerking aansluiten, zoals de startups van Yes!Delft of het architectenbureau Cepezed.  Kijk bijvoorbeeld naar Schieoevers Zuid. De provincie wil hier vooral bedrijven langs de Schie huisvesten die het water echt nodig hebben voor hun bedrijfsvoering, zoals de vuilstort van Avalex. Daar moeten boten kunnen aanleggen die het afval afvoeren naar Rotterdam. De Gemeente wil echter ook inzetten op innovatieve en creatieve bedrijven, en de combinatie zoeken met onderwijs of fieldlabs, leerwerkplekken, andere voorzieningen, en veel groene buitenruimte. Die conflicterende belangen moet je echt goed in kaart brengen voordat je samen aan de slag kunt. Er is sinds kort een programmanager aangesteld die overzicht houdt over alle belangen van de vijf partijen.”

Tot slot: Wat is je drijfveer voor Delft?

“Klimaatneutraal en circulair in 2050 vraagt meer dan een beetje zuiniger zijn. Delft heeft enorm veel technologische kennis in huis om deze transities mogelijk te maken. Maar daarnaast is economische kennis ook nodig. Ik wil laten zien dat GroenLinks ook oog heeft voor economie en ondernemerschap.” 

De volledige tekst van de motie is te vinden op: 

https://delft.notubiz.nl/document/14170290/1/M+7_6_4+Motie+Meer+stadsverzorgende+economie+in+Delft+-+GrL%2C+Volt%2C+STIP%2C+D66+%28aangenomen%29

Link naar de gemeenteraadsvergadering waarin de motie is aangenomen:

https://delft.notubiz.nl/vergadering/1154693