Maak bekend welke activiteiten er zijn in de wijkcentra

‘Als we niet weten welke activiteiten er in de wijkcentra zijn, dan weten we ook niet waar we over praten.’
We kwamen tot de ontdekking dat er nauwelijks informatie te vinden is over wat er te doen is in de wijkcentra. Dat is een gemiste kans, want onbekend maakt onbemind. Hier is wel behoefte aan. Er werden diverse online-platforms genoemd die door bewoners zelf zijn opgezet en worden beheert, zoals  www.kijkopdevoordijk.nl , www.bhtd.nl en www.tunoord.nl/wippolderkrant. Hier kunnen de gebruikers van de wijkcentra slim gebruik van maken.

Door op een centrale plek alle activiteiten van de wijkcentra te zetten, kunnen bewoners makkelijk vinden wat er in hun wijkcentrum te doen is. Het levert bovendien als voordeel op dat hulpverleners en zorgvrijwilligers hun cliënten die behoefte hebben aan sociaal contact en iets te doen willen hebben hier over kunnen informeren.

Ontmoetingsochtend of -middag waarin iedereen gastvrij ontvangen wordt

‘Nodig bewoners die actief zijn en veel contacten hebben in de wijk uit om een open inloop in de wijkcentra te organiseren. Een ochtend of middag waarin bewoners gastvrij worden ontvangen, ze terecht kunnen voor een praatje of informatie of waar ze hun vragen waar ze mee zitten kunnen stellen.’

GroenLinks vindt dit een goed idee, want zo maak je de verbindingen van het wijkcentrum met bewoners en tussen bewoners in de wijk. Tijdens deze ontmoetingsochtend of middag door en voor bewoners uit de wijk is iedereen welkom. De bewoners die dit organiseren nodigen andere (kwetsbare) bewoners actief uit om naar het wijkcentrum te komen. Zo wordt het wijkcentrum weer de ontmoetingsplek van de wijk.

Sociaal Kapitaal

‘Biedt het wijkcentrum aan in ruil voor Sociaal Kapitaal: een inspirerende lezing of een oudere die kinderen die het thuis niet makkelijk hebben na schooltijd helpt met hun huiswerk.’

Om op een laagdrempelige manier activiteiten in het wijkcentrum mogelijk te maken is het idee ontstaan van Sociaal Kapitaal. Het is een sociale investering die waarde opbrengt om gezamenlijk doelen te bereiken, bijvoorbeeld het bestrijden van eenzaamheid.

Politiek café Wijkcentra en Sociaal Kapitaal

GroenLinks organiseert binnenkort een digitaal Politiek Café over de wijkcentra en Sociaal Kapitaal, wat het is en hoe we dit willen toepassen in de wijkcentra. De datum en nadere informatie worden nog bekend gemaakt.

Wil je meer weten over de ideeën voor de wijkcentra? Of wil je zelf een idee aandragen?

Neem dan contact op met Ingrid Lips: i.lips@groenlinksdelft.nl.