De wethouder kwam voor de raadsvergadering met een nieuw raadsvoorstel, met de volgende maatregelen:
- het optimaliseren van Het Nieuwe Inzamelen (voorscheiden)
- het implementeren van nascheiden bij hoogbouw
- onderzoek naar een recycletarief, resulterend in een voorstel
- een onderzoek naar Betalen voor Halen, resulterend in een voorstel
- invoeren van de Ja-Ja sticker
RoyalHaskoningDHV heeft een rapport gemaakt over het inzamelen van afval, waaruit bleek dat Het Nieuwe Inzamelen (voorscheiden) in Delft op veel plekken goed werkt, maar zeker nog kan worden verbeterd. De verschillende afvalstromen (plastic/verpakkingen, papier/karton, glas, keuken/tuinafval, textiel, restafval) worden nog te vaak met elkaar vermengd. Dat maakt het afval ongeschikt voor hergebruik en dan wordt het alsnog verbrand, wat een steeds duurder wordende vorm van verwerken is. Nascheiden lijkt dan een makkelijke oplossing, maar in Nederland zijn nog maar weinig nascheidingsinstallaties. Er is dus een beperkte capaciteit en het eindproduct van nascheiden is van slechte kwaliteit. Er zijn bijna geen bedrijven die het vieze restproduct kunnen gebruiken voor nieuwe toepassingen. En vergeet niet dat ook bij nascheiden toch nog steeds papier/karton, glas, keuken/tuinafval, en textiel apart worden ingezameld.
Voor GroenLinks blijft voorscheiden de allerbeste manier om een kwalitatief goed restproduct te krijgen voor hergebruik. Het is ook een goedkope manier, mits iedereen het zorgvuldig doet. En daar moeten we aan werken, want het verbranden van huisvuil wordt alsmaar duurder. Een andere maatregel om het zorgvuldig scheiden te stimuleren is het invoeren van een tarief per kg. restafval. Als je goed scheidt is de hoeveelheid restafval heel klein en hoef je dus weinig tot niks te betalen.
Voor het laten ophalen van grofvuil (meubels, huishoudelijke apparaten, matrassen, snoeiafval enz.) hoef je in Delft niks te betalen. Gratis is het niet, want we betalen er allemaal aan mee via de afvalstoffenheffing. Een alternatief is dat degene die het grofvuil op straat aanbiedt er zelf voor gaat betalen. Daar zitten wat GroenLinks betreft nog wel wat haken en ogen aan. Goed dat de gemeente eerst stappen gaat zetten die moeten leiden tot een beter inzicht in de wenselijkheid van een Recycletarief en Betalen voor Halen. Via een motie heeft de raad gevraagd om het beleid eerlijk, draagkrachtig en solidair uit te werken.
GroenLinks vindt dat de gemeente meer aandacht moet hebben voor maatregelen die de hoeveelheid afval verminderen. In het afvalbeleid ontbreekt de focus op afvalreductie; het produceren van minder afval. Samen met Volt hebben wij een motie ingediend die het college opdraagt om zich samen met burgers en bedrijven in te spannen voor minder afval in Delft. De meest effectieve maatregelen worden bedacht door het betrekken van de stad bij beleidsvorming. Dus vragen wij met de motie om na te denken over een geschikte participatie-aanpak, en daarbij ook te kijken hoe dat in andere steden is georganiseerd. In Zoetermeer, Arnhem en Amsterdam is een burgerberaad ingesteld om mee te denken over afvalbeleid. Natuurlijk zijn we vooral benieuwd naar de uitkomst van de participatie en de maatregelen die uiteindelijk moeten leiden tot minder afval in Delft. Met de invoering van de Ja-Ja sticker en de toezegging om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren worden de eerste stappen al gezet.
Nieuwsgierig hoe je zelf je afval kunt verminderen? Kijk dan op: https://zerowastenederland.nl/