In de commissie EFB (Economie, Financiën en Bestuur) is het cultuurkader twee keer uitgebreid aan bod gekomen. Wethouder van Cultuur Bas Vollebregt benadrukte dat het cultuurkader niet alleen van de gemeente, maar ook van de stad Delft is, omdat het voor de langere termijn een duidelijke stip op de horizon zet. Het kader geeft ook een beeld van hoe cultuur bijdraagt aan de fysieke, sociaalmaatschappelijke en economische ontwikkeling van onze stad.

Ook tijdens de algemene beschouwingen en de begrotingsbehandeling ging het telkenmale over de bezuinigingen in de cultuursector en de toch vrij ambitieuze uitgestippelde plannen van het College.

Cultuur hoort bij het DNA van Delft en GroenLinks ziet de waarde van dit Cultuurkader.

Uitdaging met beperkte financiële middelen

Tegelijkertijd zien wij ook dat om de ambities en doelen van dit cultuurkader uit te kunnen voeren de grote en kleine actoren op het cultureel veld wel overeind moeten blijven. Derhalve brak GroenLinks een lans voor deze instellingen om uit alle mogelijke hoeken en gaten middelen te vinden en die te reserveren voor het op orde krijgen van de basis in de cultuursector. Dit bleek een grotere uitdaging te zijn, daar de financiële middelen vaak niet toereikend waren en voorlopig ook niet volledig toereikend zullen worden.

Desondanks gaat gemeente Delft de uitdaging aan om via drie programmalijnen van het Cultuurkader, te weten Meedoen met Cultuur, Stedelijke Aantrekkelijkheid en Cultuur & Innovatie een passend cultureel voorzieningenniveau voor cultuurstad Delft te scheppen.
Tijdens de raadszitting van 18 november j.l. werd het Cultuurkader met een meerderheid aan stemmen (29-9) vastgesteld.

Aantrekkelijk en eerlijk

GroenLinks stemde in met het cultuurkader omdat het aan de stad Delft de mogelijkheid biedt om een bruisende cultuurstad te worden, aantrekkelijk zowel voor bewoners van de binnenstad en de wijken als voor bezoekers. Tevens biedt dit nieuwe beleidsplan cultuurmakers de ruimte om hun creativiteit en diversiteit te delen met de stad en het cultuuraanbod voor iedereen aantrekkelijk, laagdrempelig en inclusief te maken.

Om bovenstaande te ondersteunen is in de raadsvergadering unaniem het mede door GroenLinks ingediende amendement Eerlijk betalen voor cultuur aangenomen. Vooral de culturele instellingen in het vrije veld krijgen hiermee een kans om marktconform te gaan verdienen door de Fair Practice Code.

Een extra zaal

Een ander amendement Een extra zaal voor een uitgebreider Delfts cultuuraanbod is aangenomen door het merendeel van de raad en bied de mogelijkheid voor een multifunctionele vlakke-vloerzaal toe aan de plan van aanpak van het Cultuurkader.

Het heeft even geduurd voordat het Cultuurkader vastgesteld kon worden. De intensieve samenwerking tussen GroenLinks, de andere fracties, het College en de Delftse cultuursector was een mooi proces van verbinding die de stad Delft sterker en hechter maakte. Door deze samenwerking is nogmaals een visualisatie van de gewenste werkelijkheid uitgekomen, namelijk: Een inclusieve cultuurstad Delft bereiken we alleen samen!