Beeld je de route in die je normaal neemt vanaf je huis naar het station. Ga je met de auto, fiets of lopend? Hoe vertrek je van huis? Welke route neem je? Neem je steeds dezelfde route of steeds een andere? Langs welke straten kom je? Bij welke punten moet je opletten? Wat doe je als je aankomt bij het station?

En stel je nu eens voor dat je vanaf je huis naar het station moet in een rolstoel. Hoe kom je je huis uit? Ga in gedachten langs de route die je normaal neemt. Hoe verandert de rolstoel die route? Neem je dezelfde route of moet je om? Bij welke punten moet je opletten? Waar moet je de stoep op en waar moet je de stoep af? Tegen welke barrières loop je aan?

Zoals je je misschien al realiseert rol je tegen stoepjes aan, ben je waarschijnlijk veel langer onderweg of kom je ineens langs een trapje dat je niet af kan. Zeker in de binnenstad, waar veel trapbruggetjes zijn waar je niet over heen kan. Of waar de bakstenen straten ervoor zorgen dat je extra langzaam gaat.

Van de Nederlanders heeft tien procent een lichamelijke, verstandelijke of mentale beperking. Meestal leren zij daarmee omgaan. Toch komen ze barrières tegen: om een woning te vinden, om te werken, leren en studeren en om te recreëren. We werden 8 juni uitgenodigd om deel te nemen aan een stadsgesprek, van en met mensen met verschillende beperkingen, over een inclusieve stad. Gemeenten zijn verplicht een Lokale Inclusie Agenda op te stellen in het kader van het VN-verdrag over de rechten van de mens met een beperking. Toch moeten mensen met een beperking steeds weer opnieuw laten zien dat ze bestaan, maatregelen nodig hebben en aankaarten dat de basisvoorzieningen niet op orde zijn. Gelukkig zijn er wel al veel mooie samenwerkingen en initiatieven in Delft voor verschillende mensen met een beperking. De gemeente moet in de toekomst die mooie samenwerkingen en initatieven nog meer ondersteunen. Denk met ons mee hoe we Delft een inclusieve stad voor iedereen kunnen maken!

Vind je dit een interessant onderwerp? De avond is hier terug te kijken: