GroenLinks vindt dat de gemeente alles in het werk moet stellen om horeca-ondernemers te ondersteunen zodra de terrassen weer open kunnen. Dat betekent ruimte bieden waar het kan, zoals de gemeente dat ook heeft gedaan in de zomer.

Op de hoek van de Burgwal en de Oude Langendijk is echter een lastige situatie ontstaan. In dit gebied willen veel mensen hun fiets stallen, bijvoorbeeld om iets te gaan drinken op de Beestenmarkt. In het verleden stonden er zoveel fietsen dat de hulpdiensten er niet of nauwelijks meer door konden komen. Om zo’n chaos te voorkomen moeten er voldoende fietsparkeerplekken zijn. GroenLinks kan zich daarin vinden, immers liever dat mensen met de fiets naar de stad komen dan met de auto.

Maar GroenLinks zou graag de ondernemer op de hoek van Burgwal en Nieuwe Langendijk tegemoet komen en tijdelijk meer ruimte bieden. Niet als definitieve oplossing, want fietsparkeerruimte is schaars, maar wel tijdelijk, puur om weer wat te kunnen verdienen na Corona. Van het college hebben wij echter begrepen dat er een rechtszaak loopt over deze plek, waardoor het lastig is geworden om er tijdelijk een terras toe te staan. Daar zouden rechten aan kunnen worden ontleend voor een definitief terras en dat is niet de bedoeling. Daarnaast is er in de naaste omgeving nauwelijks andere plek beschikbaar voor het parkeren van fietsen.

Om die reden steunde GroenLinks niet de motie die deze ruimte vastlegt voor een terras. Wel heeft GroenLinks het college gevraagd om te kijken of er niet toch iets mogelijk is voor een tijdelijke situatie.

GroenLinks is blij dat zoveel mensen op de fiets naar de stad komen, en daarvoor moeten we ruimte houden. Tegelijkertijd moet de gemeente kijken hoe ondernemers tijdelijk ondersteund kunnen worden met extra ruimte. GroenLinks is blij dat het college op deze lijn zit en nogmaals gaat kijken wat er mogelijk is.