Van Afval Naar Grondstof (VANG)
In Delft wordt het afval van particulieren ingezameld door Avalex. Dit overheidsbedrijf doet de inzameling voor zes gemeenten in onze regio. Jaarlijks maken wij afspraken over de manier waarop zij dat doen en Avalex is ook een belangrijke partner bij het bedenken hoe we gaandeweg steeds duurzamer kunnen worden. Immers, we zijn op weg naar een circulaire economie waarin we het niet meer hebben over afval, maar over grondstoffen. Hoe komen we daar?
Met de zes gemeenten en Avalex hebben we door een adviesbureau onderzoek laten doen naar manieren waarop we onze hoeveelheid restafval drastisch kunnen beperken. Om een idee te geven: in Delft produceren we jaarlijks 220 kilo restafval per persoon; de VANG-doelstelling (Van Afval Naar Grondstof) van het Rijk richt zich op 100 kilo in 2025 en daarna nog verder naar beneden naar 30 kilo per persoon. Daar is nog een weg te gaan. Het adviesbureau presenteert ons verschillende mogelijkheden, zoals betalen per kilo afval, nascheiden van plastic en drinkpakken, etc.
Als wethouder bespreek ik met de andere wethouders van deelnemende gemeenten en de directeur van Avalex welke stappen we gaan zetten.
Wat wil de politiek?
De komende maanden gaat het ambtelijk team nieuw beleid uitwerken. Omdat er stevige veranderingen nodig zijn, vind ik het als wethouder belangrijk om vooraf van de gemeenteraad te weten wat zij belangrijk vinden. Daarom hebben we de genoemde onderzoeksrapporten aan de raad gestuurd en gevraagd om input te geven.
Tijdens het debat in de raadscommissie werden verschillende dingen duidelijk. De raad wil maatwerk. De ene wijk heeft hoogbouw, de andere rijtjeshuizen en de aard van de mensen is ook niet in iedere wijk hetzelfde. Daarom vraagt de raad om onze inzamelmethode af te stemmen op de wijken en de mensen, en goed oog te hebben voor de psychologische kant van het vak. Hoe kunnen we mensen verleiden om zo goed mogelijk het afval te scheiden?
Ook zijn er duidelijke verschillen in de raad. Sommige fracties lopen graag voorop in duurzaamheid en vragen alles uit de kast te halen, andere fracties vragen juist om vooral niet voorop te lopen. De ene partij focust op maximale scheiding, de andere vooral op lage kosten. Gelukkig gaan deze twee goed samen.
Ochtendjas
Het centrum is de laatste wijk in Delft waar Het Nieuwe Inzamelen wordt ingevoerd. Het centrum is een bijzondere wijk omdat er weinig plek is voor bijvoorbeeld ondergrondse containers. Afgelopen weken is er commotie ontstaan omdat de mensen gevraagd wordt om op ophaaldagen ’s ochtends voor half acht het afval naar een verzamelplek in de straat te brengen. “Dan loop ik nog in mijn ochtendjas!” Tot nu toe mochten mensen de zakken nog voor de eigen deur aanbieden. Ook hebben mensen een emmertje gekregen voor het groenafval, hetgeen tot zeer uiteenlopende reacties leidt.
Als wethouder kijk ik goed wat er gebeurt en wat we kunnen verbeteren. Dat betekent praten met bewoners en de bewonersvereniging, praten met de beleidsmedewerkers, samen kijk naar cijfers, naar mogelijkheden en onmogelijkheden en uiteindelijk maatregelen nemen.
Excursie
Om een indruk te krijgen wat er met ons afval gebeurd, zijn we met de betrokken wethouders een kijkje gaan nemen bij de afvalverbandingsinstallatie van HVC. Afvalverbranding is natuurlijk het laatste dat we willen!
Circulair Ambachtscentrum
In Delft hebben we al een zogenaamd circulair ambachtscentrum van Stichting Stunt. Daar maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe producten uit restmaterialen van bedrijven. Delft is nu in de prijzen gevallen. We krijgen 50.000 euro voor het doorontwikkelen naar een UpcycleCampus 2.0. Dat is een meer structurele samenwerking die zich ook richt op het upcyclen van huishoudelijk afval. Als wethouder kijk ik mee hoe we hier een duurzaam en sociaal succes van maken!
Denk mee!
Heb je zelf ideeën hoe we goede stappen kunnen zetten naar een circulaire economie? Ken je mooie voorbeelden of neem je graag initiatief? Laat het weten en stuur een mail aan Klaas Herrema (raadslid, k.herrema@groenlinksdelft.nl) of Frank van Vliet (wethouder, f.vanvliet@groenlinksdelft.nl).