Na een welkom door GreenVillage, GroenLinks en Mariëlle Feenstra, de dagvoorzitter, krijgt Stephan Brandligt het woord. Hij blikt kort terug op zijn inzet voor de energietransitie als wethouder in de afgelopen tien jaar en kijkt vooruit naar de grote uitdagingen die op ons afkomen. Met de aankondiging dat warmtenetten in publieke handen moeten zijn, heeft het kabinet een mooie opdracht aan de samenleving gegeven. Hoe gaan we zowel publiek als privaat hier handen en voeten aan geven? Stephan nodigt ons uit om daar deze middag samen eerste gedachten hierover te vormen.

Hierna delen Michiel van der Berg (directeur warmtebedrijf Eteck), David Peters (CTO Stedin), Daphne Braal (Voorzitter Raad van Bestuur Vidomes), André Jurjus (Voorzitter Energie Samen) en Rik Grashoff (Wethouder Tilburg) hun perspectief op hoe de nieuwe warmtewet voor ons kan werken. De verschillende perspectieven maken de dilemma’s en spanningsvelden zichtbaar. Er is een duidelijke roep om een gids, zoals Stephan, die richting geeft en iedereen meeneemt in de uitdagingen die op ons af komen. We moeten nog veel beter leren samenwerken en het niet over businesscase hebben, maar over de maatschappelijke waarde (value case). Ook zullen we nog flink moeten werken om het onderlinge vertrouwen de versterken.

Na deze inspirerende input zijn we in groepen uiteengegaan. In deze groepen is nagedacht over wat ieder van ons wil brengen. Wat we van de ander nodig hebben om te kunnen geven wat we willen brengen. Om vanuit daar tot een gezamenlijk slotstatement te komen. Uit deze diversiteit aan inbreng heeft Stephan met behulp van de vijf sprekers en Mariëlle Feenstra, de dagvoorzitter gepoogd er 1 eindstatement van te maken:

We willen samen werken aan de warmtetransitie vanuit vertrouwen, transparantie en daadkracht. Daarvoor hebben we op nationaal niveau duidelijke kaders en financiën nodig en willen we werken vanuit maatschappelijk rendement. Op regionaal niveau ligt de vraag om overzicht van bronnen te houden en informatiedeling tussen verschillende gemeenten en partijen te faciliteren. Op lokaal niveau vraagt het om heldere besluiten te nemen en bij de uitvoering een passende rol te nemen. Om dit op te kunnen pakken is samenwerken belangrijk, waarbij we herwaarderen dat vanuit een breed draagvlak te doen. Daarbij is het van belang om besluiten inclusief en collectief vorm te geven en moeten we met de warmtetransitie ook andere maatschappelijke opgaven meenemen.

Berend Potjer, gedeputeerde Provincie Zuid Holland, reflecteerde op deze conclusie, waarna Carla en Arjan vanuit de afdeling het bord met het slotstatement aan Stephan overhandigde, als cadeau namens GroenLinks Delft aan Stephan voor zijn jarenlange inzet.

We willen de sprekers Michiel van der Berg, David Peters, Daphne Braal, André Jurjus, Rik Grashoff, Berend Potjer, alsmede dagvoorzitter Mariëlle Feenstra, de sessiebegeleiders (Saskia Bolten, Nejlâ Özkaya, Nathalie Heij, Carla Frayman, Deyar Jaff, Klaas Herrema, Judith Rijnders en Rinske Wessels) en Arjan van der Hulst hartelijk bedanken voor hun inzet en bijdrage aan deze middag.
En uiteraard dank aan Stephan Brandligt. We wensen je heel veel succes met het vervolg!