GroenLinks vindt een preventieve en sluitende aanpak nodig voor het verminderen van de werkloosheid in Delft. Voor alle doelgroepen zet de gemeente zich in. Zowel voor het vinden van een opleiding, stageplaats en werk voor jongeren als voor ouderen, die moeilijk aan een baan kunnen komen. Is een betaalde baan nog niet mogelijk, biedt dan dagbesteding, vrijwilligerswerk of andere activiteiten om mee te kunnen doen. Niemand mag tussen wal en schip raken. De invoering van de Participatiewet per 1 januari ’15 vraagt extra aandacht voor mensen met een arbeidsbeperking . Werkgevers hebben de plicht om garantiebanen te bieden voor deze doelgroep. Zie mensen met een beperking niet meer als hulpbehoevende. Verbeter hun imago en laat aan werkgevers zien wat er kan. Het zijn capabele collega’s, die ondanks hun beperking gewoon mee kunnen doen.

Tijdens de commissie Sociaal Domein van 13 januari ’15 werd door de fracties een politiek debat gevoerd over het thema werkloosheid. In een tijd van hoge werkloosheid en bezuinigingen is het goed om hier als raad bij stil te staan en te kijken hoe de beperkte middelen op een effectieve wijze in te zetten.  GroenLinks Wethouder Stephan Brandligt is positief over de regionale samenwerking via RPA Haaglanden. Het ‘Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid’ biedt qua efficiëntie en effectiviteit veel voordelen. De regionale samenwerking en gezamenlijke lobby bij het bedrijfsleven levert werkplekken op voor werklozen uit de hele regio en daarmee ook voor Delftenaren.

Groen Werkt

De beste manier om werkloosheid aan te pakken is om te investeren in werkgelegenheid. GroenLinks wil daarbij de focus leggen op het investeren in groene, duurzame werkgelegenheid. Bijvoorbeeld door het energiezuinig maken van sociale huurwoningen. Dit levert werkgelegenheid, milieubesparing en een financiële besparing op voor gezinnen met een laag inkomen. Stichting Opnieuw is een goed voorbeeld van hergebruik van goederen en het realiseren van stageplekken voor kansarme jongeren. Zij krijgen opnieuw een kans om aan het werk te komen of een opleiding te volgen. Door te innoveren in recycling en hergebruik van grondstoffen en nog betere afvalscheiding zijn zowel hoog als laaggeschoolde banen te realiseren. De kenniseconomie is er ook voor duurzame innovaties en dient niet alleen werk voor ‘kenniswerkers’ op te leveren, maar ook lager geschoolde arbeid.

Stageplekken voor allochtone jongeren

GroenLinks wil samen met de migrantenorganisaties werken aan het vinden van een oplossing voor het vinden van een stageplek voor allochtone jongeren. Dit is een groot knelpunt onder de allochtone jongeren in Delft. Doordat jongeren geen stageplek kunnen vinden beginnen ze vaak weer aan een nieuwe opleiding. Vervolgens lopen ze weer vast in het vinden van een stageplek. Jongeren bouwen een studieschuld op en verliezen perspectief op een baan op hun niveau. GroenLinks vindt dit onacceptabel. Samen met het onderwijs, werkgevers, het jongerenloket van de gemeente en samen met de migrantenorganisaties wil GroenLinks werken aan een oplossing voor dit probleem.

Zorgen voor meest kwetsbare groep

GroenLinks heeft tijdens de commissie haar zorgen uitgesproken over mensen, die met de invoering van de Participatiewet tussen wal en schip dreigen te raken. Het is goed, dat er garantiebanen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. De gemeente stelt een social return als voorwaarde bij de inkoop en doet hiermee een beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van werkgevers. Zo krijgen ook  mensen die lange tijd werkloos zijn kans op een betaalde baan. De zorg bestaat er echter uit, dat hiermee alleen het topje van de ijsberg aan het werk geholpen wordt en de meest kwetsbaren die extra veel begeleiding nodig hebben thuis komen te zitten. Het aantal plekken ‘Beschut werken’ waarvoor het Rijk financiering biedt is zeer beperkt: 7 in 2015 en 26 in 2016.  Zijn dit er wel genoeg voor mensen die niet plaatsbaar zijn bij een werkgever en alleen in een beschermde omgeving kunnen werken? Ook maken we ons zorgen over de Waijongers, die niet aan werk of scholing zijn geholpen en de groep, die geen aanspraak meer kunnen maken op de Waijong, terwijl ze daar in 2014 nog wel voor in aanmerking zouden komen. Hoe komt deze groep in beeld van de gemeente?

Wat GroenLinks betreft moet zo veel mogelijk voorkomen worden, dat mensen thuis komen te zitten. Vrijwilligerswerk, dagbesteding of andere activiteiten buitenshuis dragen bij aan de ontwikkeling, het welzijn en de gezondheid van mensen zonder baan. Het vergroot de ‘eigen kracht’, die we als gemeente nastreven en het perspectief op een betaalde baan. GroenLinks zal hier de aandacht op blijven vestigen.