GroenLinks hinkt in deze kwestie op twee gedachten. Aan de ene kant hebben we begrip voor de bewoners die niet zitten te wachten op een fietsroute dwars door hun buurt. Aan de andere kant werkt GroenLinks al heel lang aan een fijnmazig fietsnet in Delft om de druk op een aantal routes te verminderen. Denk aan de Mercuriusweg en het Delflandplein.
GroenLinks heeft tijdens de raadsvergadering de motie “Overzicht Alternatieven” mee ingediend. Want ook wij willen graag begrijpen en kunnen uitleggen dat een fietsverbinding tussen de Vulcanusweg en de Röntgenweg werkelijk de beste keuze is. Die duidelijkheid kan er hopelijk toe leiden dat er een soort van rust ontstaat rondom dit project. Dat iedereen weer precies weet waar die aan toe is, wat die kan verwachten en op welke manier die waaraan kan bijdragen.
De participatie met de buurt kwam laat op gang en is zeker niet optimaal verlopen. GroenLinks hoopt van harte dat het contact met de buurt een nieuwe start maakt. Dat zal niet meevallen, want de relatie met bewoners is broos omdat zij zich niet gehoord voelen. En dat had in onze optiek niet gehoeven. Want we moeten niet vergeten dat hier een aantal enorme kansen liggen; kansen die verder gaan dan alleen het aanleggen van een fietspad. Het verzet van bewoners heeft uiteindelijk wel geleid tot meer aandacht voor de leefbaarheid van de buurt. Daar wordt nu ook extra geld voor beschikbaar gesteld.
GroenLinks vindt dat de verdere uitwerking niet alleen gericht moet zijn op voetgangers, voldoende groen en verkeersveiligheid. Er moet ook ruimte blijven voor de sociaal-maatschappelijke behoeften van de buurt; denk aan een plek voor ontmoeting en speelvoorzieningen voor jonge kinderen. En daarbij is de inbreng van betrokken bewoners van groot belang. GroenLinks wil dat die bewoners in hun kracht worden gezet. En dat vraagt om een inspanning van beide kanten, van de gemeente en van de bewoners. Er moet hard gewerkt worden de relatie te herstellen. Op deze plek is zoveel te winnen voor zowel de buurt als voor de stad.