In de algemene commissie van donderdag 23 maart werd stilgestaan bij de toekomstplannen voor de Bomenwijk.
Afgelopen donderdag is er in de Algemene Commissie overleg gevoerd met het college over de Bomenwijk. De conclusie van GroenLinks is dat er sinds de presentatie van de Ontwikkelingsvisie in april 2005 hard gewerkt en veel bereikt is door de Bewoners Werk Groep Bomenwijk (BWG), maar dat een nauwe samenwerking tussen de BWG, Vestia Delft en de gemeente Delft de komende jaren gewenst blijft.
Vestia wil de Bomenwijk vernieuwen, omdat de huidige woningen verouderd zijn. Ze zijn klein, gehorig, hebben last van tocht- en vochtproblemen en de installaties zijn verouderd. De Ontwikkelingsvisie Bomenwijk werd in april vorig jaar in de Commissie Duurzaamheid besproken.
De bijgestelde visie stuitte na presentatie aan de bewoners in juni op felle tegenstand, die leidde tot een bewonersenquête en een second opinion op het renovatieonderzoek. In november 2005 is een motie ‘Ontwikkeling Bomenwijk’ van CDA, PvdA en GroenLinks aangenomen met elementen waarop herstructureringsplannen voor de Bomenwijk zullen worden getoetst (mogelijkheden voor renovatie in plaats van sloop, mogelijkheden voor huurdifferentiatie en terugkeergarantie voor de huidige bewoners).
De afgelopen maanden is er veelvuldig overleg geweest tussen Vestia en de BWG en tussen Vestia en de gemeente, wat drie overeenkomsten heeft opgeleverd.
In ‘ Afspraken en intenties’ hebben Vestia en de gemeente afspraken gemaakt over het bouwprogramma. De aanpak van de Bomenwijk duurt 10 tot 15 jaar en is opgedeeld in deelplannen. Zo kunnen ervaringen gebruikt worden bij een volgend deelplan en kan er rekening worden gehouden met de actuele vraag van bewoners naar woningtypen, eigendomsvormen en prijsklassen. Het tempo van de aanpak wordt bepaald door het tempo van de herhuisvesting.
Alleen deelplan 1 is gedefinieerd en omvat naast de sloop van een blok portiekwoningen, de sloop van alle bebouwing rond het Lindeplein, de nieuwbouw van 70 seniorenappartementen (sociale huur), een supermarkt en een parkeergarage, de renovatie van een portiekflat en het samenvoegen van 8 duplexwoningen.
In de ’Raamovereenkomst Financiële Afspraken Bomenwijk’, zijn de financiële afspraken tussen Vestia Delft en de gemeente Delft vastgelegd die tot nu toe zijn gemaakt. Voorts wordt overeengekomen dat na de vernieuwing de woningvoorraad 450 tot 500 woningen zal bevatten, waarvan 40% sociale huur, 15% sociale koop en 45% koop, waarbij wordt gestreefd naar differentiatie in het aanbod. Ook staan er afspraken over de openbare ruimte (parkeeropgave, beheer), de wateropgave en duurzaamheid/milieu in.
In de derde overeenkomst, het Sociaal Plan hebben Vestia Delft en de Bewonerswerkgroep afgesproken om:
• Een maximale inspanning te leveren om alle bewoners naar wens te herhuisvesten
• Bewoners die dat wensen de garantie te geven dat zij in de wijk kunnen blijven wonen of hier kunnen terugkeren (Bomenwijkgarantie)
• De verhuis- en herinrichtingskosten die bewoners moeten maken, met een vast bedrag te compenseren
• Maatwerk te leveren als dat nodig is
• De leefbaarheid in het complex en de directe omgeving daarvan op peil te houden tijdens de aanpak
GroenLinks vindt dat de Bewoners Werk Groep Bomenwijk de afgelopen maanden veel heeft bereikt in de stevige onderhandelingen met Vestia, waarbij met name de Bomenwijkgarantie en ‘renovatie in plaats van sloop’ opmerkelijke resultaten zijn. Deelplan 1 voldoet aan de voorwaarden gesteld in de motie ‘Ontwikkeling Bomenwijk’.
In de komende maanden zal deelplan 2 gestalte krijgen en het is van het grootste belang dat GroenLinks de vinger aan de pols houdt en deelplan 2, én de volgende deelplannen, zal blijven toetsen aan de motie. Verder moeten Vestia en de BWG nog meer aandacht besteden aan de communicatie met de bewoners van de Bomenwijk, zodat zij op de hoogte zijn en blijven van de vernieuwingsplannen in de Bomenwijk.
Fleur Norbruis