Speakers aan de Burgwal was het decor van het klimaatcafé van de afdeling Delft van Milieudefensie. Dit was de vijfde van een reeks door het land georganiseerde klimaatcafés, gericht op lokale ontwikkelingen en aanpak. Daarom waren ook een aantal vertegenwoordigers van de lokale Delftse politiek aanwezig.

Omlijst door mooie muziek van twee jonge vrouwen, onder de naam Kirke, en een stand-up komiek vonden donderdag 24 november in het café een aantal discussies plaats over globale klimaatontwikkelingen, alternatieven voor energiegebruik en vervoer, en over wat er lokaal aan klimaat en milieu gedaan wordt en kan worden. Een aantal deskundigen maakten duidelijk dat de klimaatsveranderingen al snel onomkeerbaar zullen zijn en dat de gevolgen direct ingeperkt moeten worden. Het project Superbus van de TU Delft werd toegelicht, en er was een discussie met vertegenwoordigers van energiebedrijven over groen stroom en kernenergie.

Haalt Delft Kyoto? was de vraag aan drie vertegenwoordigers van de Delftse politiek. Naast Harold van Til van de ChristenUnie en Anita Vlekke van de PvdA werd GroenLinks vertegenwoordigd door Ron Witsenboer. De toon van dit forum werd direct gezet doordat Ron het beeldje liet zien dat hoort bij de tweede plaats voor de gemeente Delft bij de lokale duurzaamheidsmeter 2005. Van 431 gemeenten moet Delft alleen Tilburg voor laten gaan, maar bevestigt daarmee wel haar rol als voortrekker van duurzaamheid in Nederland. Ook internationaal profileert Delft zich steeds meer op duurzaamheid, en in het buitenland is men zeer geïnteresseerd in het Delftse milieubeleid.

De drie politieke deelnemers waren het wel met elkaar eens dat Delft het goed doet met het Klimaatplan, het Lokaal Verkeer en Vervoerplan en het Plan van aanpak Luchtkwaliteit. De plannen zijn nog altijd ambitieuzer dan waar een lokale vertaling van de Kyoto-doelstellingen op uitkomt. Eind van dit jaar wordt bijvoorbeeld al de helft bereikt van de beoogde CO2 besparing in een derde van de gestelde tijd. De ambitie mag best hoog blijven liggen volgens de drie politici. Er kan misschien wel meer samengewerkt worden met de TU. Volgens Ron Witsenboer kan er meer aandacht besteed worden aan het stimuleren van bewustwording door leerlingen op school al in aanraking te brengen met milieuproblematiek.

Vanuit de zaal leverde nieuwe lijsttrekker Vokurka van D66 ook een bijdrage aan de discussie. Vragen van de ongeveer 70 bezoekers uit de zaal hadden vooral betrekking op recente knelpunten in de stad, die in de pas in werking zijnde plannen aangepakt gaan worden. Er ontbrak een vertegenwoordiger van de grote oppositiepartijen. Misschien was er dan wel wat meer discussie geweest over de ambitie, de noodzaak en de financiering van de klimaatplannen in Delft. De reden van afwezigheid van Leefbaar Delft was wel heel simpel. Deze partij liet weten “tegen het milieu” te zijn.

Voor de afdeling Delft van Milieudefensie is dit klimaatcafé een nieuwe start, met nieuwe  lokale activiteiten en acties. De aanwezige politieke vertegenwoordigers hebben al laten weten wel aanwezig te willen zijn bij bepaalde acties.

Meer informatie over de klimaatcafe’s van Milieudefensie is hier te lezen.