Hoewel het absoluut niet zeker is dat de wet ook halverwege volgend jaar ingaat, moet de gemeente nu de voorbereidingen al treffen voor de wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het Plan van Aanpak voor invoering van deze wet is besproken in de commissie Werk Zorg en Onderwijs.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen worden nog geen grote keuzes gemaakt voor invulling van de WMO. De gemeente Delft wil volgens wethouder Rensen vermijden dat mensen ineens worden geconfronteerd met een grote stelselverandering. Er wordt daarom een overgangsregeling voor twee jaar voorgesteld, waarin de uitvoering en indicatiestelling voor de huishoudelijke verzorging en de voorzieningen voor gehandicapten zo veel mogelijk ongewijzigd blijft. In die tijd wordt het samenhangend lokale beleid ontwikkelt waartoe de WMO kan komen op het gebied van huisvesting, zorg en welzijn. Het beleid dient ontwikkeld te worden met participatie van de huidige klantenpanels.
GroenLinks is voor versterking van die participatie met mensen en organisaties uit welzijn, zorg en huisvesting. Ook moeten de bestaande methoden van participatie uitgebreid worden om meer mensen ‘in te sluiten’ in plaats van uit te sluiten. De WMO kan persoonlijke maatzorg opleveren. Individuele cliënten moeten dan ook inspraak kunnen hebben.
Het is belangrijk dat er een goede communicatie is naar alle participerende partijen, helder in mensentaal en geen moeilijke ambtelijke taal.
GroenLinks vraagt aandacht voor de nu nog “onzichtbaren”, mensen die de weg niet kunnen of weten te vinden naar de juiste zorg. Per wijk moet er een plaats zijn waar alle informatie is te halen over welzijn, wonen, maatschappelijke dienstverlening en zorg.