ALGEMENE BESCHOUWINGEN IN GEMEENTERAAD
VIER CREATIEVE UITDAGINGEN AANGENOMEN
Tijdens het tweede deel van de algemene beschouwingen op de programmabegroting 2005-2008 op dinsdag 28 september gaan de gemeenteraadsraadsfracties met elkaar in debat op een viertal thema’s, met als onderwerpen: lokale tarieven en leges; sociaal beleid herstructurering van wijken; de relatie tussen burger en gemeente en bestuurlijke vernieuwing. Ook wordt gesproken en gestemd over de, door de fracties voorgestelde, wijzigingen en aanvullingen van de begroting en het daarin voorgenomen beleid van het college van Burgemeester en Wethouders.
In de eerste termijn van de beschouwingen stelde GroenLinks zes creatieve uitdagingen aan de stad Delft. Vier daarvan vinden gehoor en steun in de gemeenteraad. De wethouders doen daarop voldoende toezeggingen om deze vier uitdagingen aan te gaan.
- het aanstellen van een ‘kennismaker’, met als taak: bevorderen van kwaliteit, creativiteit en
samenwerking binnen Technopolis en met de rest van de stad;
- een oriënterende discussie in de gemeenteraad over meervoudig (ondergronds)
grondgebruik, eventueel te koppelen aan de discussie bouwhoogten;
- blijvende aandacht voor de luchtkwaliteit;
- het mogelijk maken van een multicultureel festival voor, door en met migranten.
De uitdaging om betrokken ondernemers en organisaties te helpen bij het oplossen van knelpunten door geluidsoverlast bij uitgaansgelegenheden krijgt steun van Stip Stadsbelangen en Leefbaar Delft, maar wordt door de raad verworpen. Het college is wel van mening dat deze problematiek verdere aandacht verdient.
De uitdaging om door middel van een prijsvraag het stationsplein te verbeteren, wordt door de raad verworpen, ondanks steun van Stip, D66, VVD, en Kroon. Het college vindt het wel terecht dat er aandacht wordt gevraagd voor de leefbaarheid van het stationsgebied.
WIJZIGINGSVOORSTELLEN OP DE BEGROTING
Er worden nog vier voorstellen van GroenLinks aangenomen door de gemeenteraad. Een enkel ander voorstel wordt verworpen. De vele voorstellen van andere fracties worden afhankelijk van de inhoud wel of niet gesteund door de GroenLinks fractie; twee daarvan zijn interessant om te vermelden in deze nieuwsbrief.
- De opdracht van GroenLinks aan het college om eindelijk te komen met een voorstel Regeling Tegemoetkoming bijkomende studiekosten wordt door de raad aangenomen. Uiterlijk eind februari 2005 wordt het voorstel van wethouder Rensen verwacht. Alleen Leefbaar Delft stemt tegen.
- De recente onduidelijkheid rond de voorgenomen sluiting van peuterspeelzalen maakt dat GroenLinks het college verzoekt op zeer korte termijn de ouders goed te informeren over het nieuwe peuterspeelzaalbeleid. Met steun van de coalitiepartijen plus Stadsbelangen, SP en Kroon wordt dit voorstel aangenomen.
- Met het CDA als enige tegenstem wordt een door GroenLinks ingediende opdracht aan het college aangenomen, om op de kortst mogelijke termijn aan de raad een overzicht te zenden van organisaties en instellingen waarvan het college voornemens is de subsidie te beëindigen. Het plan is in een (gecombineerde) commissie vergadering het overzicht en de gehanteerde criteria bij de invulling van deze bezuiniging te bespreken. Op basis van deze bespreking wordt het college geadviseerd hoe de gewenste bezuiniging op cultuur en welzijn kan worden i
- Het college wordt door GroenLinks verzocht ambtelijk taalgebruik in stukken voor de gemeenteraad te vermijden, en alleen stukken aan de gemeenteraad of commissies te sturen die voor burgers leesbaar en begrijpelijk zijn. De raad steunt het verzoek bijna unaniem, op een enkel PvdA lid na. Door het college is aangetekend dat dit ook van toepassing is op door de raadsfracties ingediende moties en amendementen
- Om de voortgang van emancipatie binnen het gemeentelijk apparaat vast te stellen wordt de rekenkamer door GroenLinks verzocht een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop het man/vrouw perspectief verankerd is in beleid en welke instrumenten daarvoor gebruikt zijn. Dit voorstel wordt met grote meerderheid verworpen door de gemeenteraad.
- De mogelijkheden en consequenties voor gemeenten van de komende Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn nog onduidelijk. De gemeenteraad besluit op voorstel van de PvdA, mede gesteund door GroenLinks, een bijeenkomst te organiseren waarbij maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd input en ideeën aan te dragen voor invulling van de WMO in Delft, zodat de raad goed beslagen ten ijs komt bij besluiten die zij hieromtrent neemt.
- GroenLinks stemt tegen een door Stadsbelangen gewenst onderzoek naar de gang van zaken bij Combiwerk. Dit dient te worden besproken in de commissie Werk Zorg en Onderwijs.