In de raadscommissie Leefbaarheid werd op donderdag 17 maart een voorstel besproken om bij het station cameratoezicht te gaan invoeren en wel door 23 vaste camera's.
Het gaat om een experiment van twee jaar. In een eerdere fase had de GroenLinks fractie aangegeven grote vraagtekens te hebben bij de argumenten voor de invoering op het station. Binnen de fractie kwamen de leden ook niet tot een eenduidig antwoord op de vraag of cameratoezicht bij het station wenselijk is.
Voor de fractie was het vorig jaar al duidelijk dat een meerderheid in de Delftse raad de camera's wil. Gezien dat politieke feit heeft de fractie vorige week de nadruk gelegd op de voorwaarden waaronder GroenLinks akkoord kan gaan met invoering:
- er moet onomstotelijk vaststaan dat camera's goedkoper en effectiever zijn dan extra surveillance;
- NS en banken moeten meebetalen, zij hebben immers betaalautomaten geplaatst in de openbare ruimte en kunnen de kosten daarvan niet op de gemeenschap afwentelen;
- de doelstellingen van het cameratoezicht moeten zo concreet mogelijk worden geformuleerd, zodat na twee jaar duidelijke conclusies te trekken zijn; ook eventuele verplaatsing van criminaliteit moet goed worden gemonitord;
- gedurende het experiment van twee jaar blijft het invoeren van cameratoezicht in Delft in beginsel beperkt tot het station.
Op een aantal punten kreeg onze fractie toezeggingen van burgemeester Verkerk, op enkele punten hopen we vóór de raadsvergadering van maart nog nadere opheldering te krijgen. Daarvan zal ons uiteindelijke stemgedrag ook afhangen. Dat geldt met name voor het kostenaspect.
Positief in het voorstel is dat de privacyaspecten goed geregeld zijn. Dat geldt ook voor de concrete wijze waarop invoering van cameratoezicht in de APV zal worden geregeld. Burgers hoeven niet bang te zijn dat er opeens overal zonder dat daar argumenten voor zijn camera's in hun straat komen te hangen.