Gisteren zaterdag 14 mei 2011 is de eerste Nederlandse Week van de Amateurkunst (WAK) begonnen. Waar vond de feestelijke landelijke aftrap van de eerste WAK? In Delft, op het Doelenplein, met een schitterend mix van optredens. Delft is er gekozen tot de beste Amateurkunst Gemeente 2011 in Nederland. De Delftse wethouder Cultuur nam deze prijs, die voor de eerste keer werd uitgereikt, in ontvangst. 20.000 Euro, te besteden aan amateurkunst. Delft topper en voorloper. Dat zie ik graag!

Wat is de WAK?

Amateurkunstenaars uit alle kunstdisciplines kunnen in de week van 14 tot en met 20 mei in 60 deelnemende gemeenten hun talenten laten zien en verder ontwikkelen. De inspiratie voor de Week van de Amateurkunst (WAK) komt van onze buren in Vlaanderen. Daar is de WAK sinds 1996 een terugkerende en succesvolle traditie.
8 miljoen Nederlanders zijn in hun vrije tijd op de een of andere manier bezig met kunst. WAK  wil het cultureel  kapitaal van een stad zichtbaar en toegankelijk maken,  zodat iedereen van de verschillende kunstvormen kan genieten, geïnspireerd kan raken en zelfs ermee kan beginnen.

WAK Delft

Het is gelukt de stad bruisend te maken. In Delft geen gebrek aan talent of creativiteit! Er was en is de hele week nog veel te doen (zie websites hieronder voor het programma). Het was heerlijk om met de boottaxi van de ene kunstlocatie naar de andere te varen. Het zicht vanuit de gracht is prachtig en het varen onder de (vele) bruggen is dolle pret voor de kinderen. Het was gewoon genieten gisteren, ook dat ik op Twitter over Delft kon opscheppen.

   

Daarnaast heb ik als raadlid soms last van “beroepsdeformatie”. Ik kijk met wat ik noem “beleidsogen”.  Beleid is bijvoorbeeld dat amateurkunst een belangrijke pijler van cultuur in Delft is. GroenLinks wil stimuleren dat Delftenaren hun talenten ontwikkelen en zelf actieve kunstbeoefenaars zijn. Ik koppel dat aan de doelstelling van de WAK (het cultureel  kapitaal van een stad zichtbaar en toegankelijk maken) en vroeg me dan af of het in Delft  lukt alle doelgroepen te bereiken? Met name alle jongeren, en vroeg genoeg? Of  kenniswerkers en expats, in het kader van onze profilering als kennisstad ? Is kunst zichtbaar genoeg in de samenleving door integratie met andere sectoren zoals wonen, werken, zorg en sport?  Hoe loopt de samenwerking tussen de verschillende aanbieders van kunstlessen? Kunnen alle culturele spelers, ook de kleine en nieuwe, gevonden en geactiveerd worden? Is er behoefte aan meer expositieruimte?

 

Beeldhouwkunst

Ik vroeg me ook af of de diverse  kunstvormen tijdens de WAK evenredig vertegenwoordigd zijn. Zo is het me opgevallen dat beeldende kunst, met name beeldhouwen, maar heel kort te zien is en minder dan andere kunstvormen. Ik neem graag aan dat dit geen weerspiegeling is van de waardering van de organisatie van deze kunstvorm. Ik kan me voorstellen dat er veel werk voor de amateurs en hun leraren in de voorbereiding en het opbouwen van de exposities in zit.  Het is daarom jammer dat de exposities maar een (zaterdag)middag te zien zijn. Het hele weekeind of zelfs de hele week zou een betere keus geweest zijn. Tot zo ver mijn tip, voor de tweede editie van de WAK van 2 tot 9 juni 2012.

 

Meer weten en nog meedoen t/m 21 mei?

www.delft.nl/Inwoners/Nieuws_2011/Week_van_de_amateurkunst
www.waknederland.nl
www.vak-delft.nl/VAKtualiteiten/Diversen/Week_van_de_Amateurkunst