Zondag vier december nam GroenLinks deel aan het politieke café dat georganiseerd werd door het Theaternetwek in café Tango. Dit netwerk organiseert elke eerste zondag van de maand een bijeenkomst voor de leden van de verschillende amateur toneelgezelschappen in Delft in Tango.
Doel van deze bijeenkomsten is elkaar te leren kennen, te inspireren en op de hoogte te blijven van elkaars activiteiten. Ook de praktische kant van een toneelproductie, zoals het aanvragen van subsidies, het vinden van speelruimte e.d. willen ze door onderlinge samenwerking vergemakkelijken.
Er waren veel partijen afgekomen op deze discussiebijeenkomst. In het forum zaten Stip, D66, PvdA, CDA, VVD, GroenLinks en SP. Helène Oostdijk van toneelgroep Flits leidde de discussie. Centrale vraag was wat de toneelspelers van de Delftse politiek mochten verwachten, nu maar vooral na de verkiezingen.
Als eerste mocht Wim Bot vertellen waar GroenLinks voor staat. Hij gaf aan dat Delft, gelegen tussen twee grote steden, een passend cultuur aanbod moet verzorgen voor zijn inwoners en dat het amateur toneel daar een belangrijke rol in kan spelen. Hij vond dat de taak van de politiek er vooral een is van mogelijkheden scheppen en vooral niet van invulling geven. Hij zag dat er een duidelijke vooruitgang is geboekt op het gebied van locaties. Wanneer “Lijm en Cultuur” in gebruik genomen kan worden, biedt dat een goede speel- en oefenruimte en is het tegelijkertijd een ontmoetingsplaats voor amateur gezelschappen.
Veel partijen gingen hier in mee, alleen Stip wethouder Christiaan Mooiweer had een duidelijk andere visie. Als enige vond hij dat de politiek wel degelijk een functie heeft op het gebied van voorwaarden stellen. Initiatieven die de gemeente ondersteunt moeten wat hem betreft beoordeeld worden op drie criteria: variatie, participatie en kwaliteit. Hij kreeg hiervoor van niemand bijval. Wim Bot gaf het heel helder weer door te stellen dat je niet van tevoren moet aansturen op bepaalde doelgroepen of resultaten. Kunst moet zich vrij kunnen ontwikkelen, dat moet je niet willen betuttelen. Wanneer je mensen de ruimte geeft krijg je verassende producties. Wel kan de politiek op praktisch gebied het toneel ondersteunen, zoals bijvoorbeeld door het digitale loket dat de gemeente heeft geopend voor het aanvragen van subsidies. Een stap verder is dat de gemeente toneelgroepen actief gaat helpen bij het vinden van andere fondsen voor subsidies en hen ondersteunt in gezamenlijke aanvragen.
Wil Steffen van de VVD brak een lans voor het opnieuw instellen van de culturele raad, een instelling waarin de theatergezelschappen zelf deelnemen en in onderling overleg de subsidiepot verdelen. Dit idee vond noch bij de politici noch bij de toneelspelers veel steun. Wel was iedereen het erover eens dat amateur toneel een aanwinst is voor de stad. De theatermensen zelf gaven aan dat het voor hen belangrijk is praktisch ondersteund te worden. Alle tijd en energie die men moet stoppen in subsidieaanvragen is verloren voor het eigenlijke doel: een mooie productie.
Simone Neuijen