Stephan Brandligt opent eerste laadplein in Delft
Stephan Brandligt opent eerste laadplein in Delft

Nieuw: laadpleinen in Delft

Afgelopen donderdag heeft wethouder Brandligt de laadpleinen voor elektrische voertuigen aan de Wilhelminalaan en het Laantje achter Wilhelmina in Delft officieel geopend. Met deze innovatieve oplossing, waarbij geen parkeervakken worden gereserveerd voor elektrische voertuigen, is de gemeente Delft weer twee locaties om elektrische voertuigen op te laden rijker.

Wethouder Stephan Brandligt heeft de laadpleinen geopend door de ‘Hydrolectric’ van Accenda op te laden. Deze elektrische auto is een auto volgens het principe “Car as Powerplant”. Deze auto heeft de mogelijkheid om naast zijn eigen accu’s op te laden tijdens rijden en stilstaan en de accu’s op te laden aan de laadpaal ook de functie om elektriciteit te produceren als schone mobiele generator.

Twee functies: parkeren én oplaadpunt elektrische voertuigen

Op de laadpleinen zijn er geen aparte parkeervakken gereserveerd voor elektrische voertuigen. Dat betekent dat iedereen er mag parkeren en eigenaren van een elektrische auto hun voertuig kunnen opladen bij één van de oplaadpunten die één stroomaansluiting delen. Het systeem zoekt zelf uit waar de stroom naartoe moet. De oplaadpunten zijn compact, gemaakt van volledig gerecycled kunststof en zijn qua vorm afgestemd op andere objecten in de openbare ruimte. De laadpleinen zijn ontwikkeld door EVSmart en mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Zuid-Holland uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma luchtkwaliteit.