GroenLinks heeft in de gemeenteraadsvergadering een motie ingediend om het Hoogheemraadschap Delfland ertoe te bewegen de waterschapslasten voor mensen met een minimuminkomen kwijt te schelden.
De motie van GroenLinks is, net zoals eerder al eens gebeurde, unaniem aanvaard door de gemeenteraad.
Het Hoogheemraadschap heeft niets met het eerdere verzoek van Delft gedaan. Andere waterschappen in Nederland hanteren voor kwijtschelding wel de grens van minimaal 100% van het bijstandinkomen. Alleen Delfland gaat uit van kwijtschelding voor mensen die leven van 90% van het bijstandsinkomen. Ook andere gemeenten, zoals de voormalige Westlandse gemeenten en Rotterdam hebben in het verleden tevergeefs geprobeerd het kwijtscheldingsbeleid van het Hoogheemraadschap bij te stellen. Onlangs heeft het college van B&W van de gemeente Den Haag zich bij ons aangesloten met haar uitspraken over het kwijtscheldingsbeleid van het Hoogheemraadschap.
Het Hoogheemraadschap Delfland heeft sinds deze maand een nieuw bestuur.
Dit is een goed moment om de tarieven en het kwijtscheldingsbeleid opnieuw aan de orde te stellen. Bovendien worden de waterschapsbelastingen met ingang van dit jaar door het Hoogheemraadschap zelf geïnd. Voorheen ging dit via de maandelijkse energienota. In de meeste gevallen is na het afsplitsen van de waterschapsbelastingen het maandelijkse voorschottarief door de energiebedrijven niet verlaagd. De energiebedrijven verwachten namelijk dat de kosten voor energielevering zullen stijgen. Voor de groep inwoners die op bijstandsniveau leven, betekent dit een relatief grote verhoging van de maandelijkse lasten. Verruiming van de kwijtschelding is een goede manier om deze mensen het hoofd boven water te laten houden. (Saskia Bolten)