Op 13 februari werd op de Herman Broerenschool het tweede van een hele serie debatten gehouden tussen middelbare scholieren en lokale politici in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart.
De Herman Broerenschool is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen van 4 tot 20 jaar. Rond 13.00 uur verzamelden alle politici zich in de aula van de school, er bleek een geweldige opkomst te zijn. Alle partijen waren vertegenwoordigd, door een of twee kandidaten en sommige zelfs door de lijsttrekker. De bijeenkomst werd geopend door burgemeester Bas Verkerk en vervolgens vertelde de directeur van de school, Harry Hoekjen, iets over de school, de leerlingen en de wensen die zij hebben richting politiek.
Voor het eigenlijke debat waren de leerlingen in vier groepen ingedeeld die elk rond een thema - wonen, werken, vrije tijd en school - een collage gingen maken, terwijl de politici verzocht werd om bij elke groep langs te gaan en over de thema’s te praten.
Al snel zag je in de verschillende lokalen leerlingen en politici druk samen letters knippen en ondertussen kwamen ook de verhalen los over wat voor deze jongeren belangrijk is. Zoals goede mogelijkheden om begeleid zelfstandig te gaan wonen, terwijl daar nu lange wachtlijsten voor zijn. Of dat er steeds minder bedrijven zijn die stageplaatsen beschikbaar stellen en er een wachtlijst is voor een baan bij het Combiwerk, terwijl dat vaak de enige plek is waar zij terecht kunnen voor betaald werk. Of over veilige fietspaden, en ook voor ’s avonds veilige routes, want ook deze jongeren willen uit kunnen gaan. En wat dat betreft zijn er overigens ook te weinig gelegenheden waar deze jongeren heen kunnen en durven gaan. Ondertussen waren alle letters geknipt en bleken samen de kernwoorden van het thema te vormen.
In de gezamenlijke afsluiting passeerden deze onderwerpen nog eens de revue. Een leerling van elke groep presenteerde hun collage en daar konden de politici op reageren.
Extra aandacht kreeg de situatie van de school zelf, de huisvesting die niet meer klopt met de huidige norm van zeven leerlingen per groep en de behoefte aan een trapveldje in de buurt om tussen de middag lekker buiten te kunnen zijn.
Allemaal onderwerpen waar niemand een goed pasklaar antwoord op had maar die toch duidelijk op het bordje van de gemeente liggen.
Simone Neuijen