Saskia Bolten volgt Rik Grashoff op als lijsttrekker van GroenLinks. Daarnaast is Saskia onze kandidaat wethouder. In een dubbel-interview met Rik en Saskia, dat in de Delftse Post geplaatst is, kijken ze terug en vooruit.

Bekijk hier de interviews zoals geplaatst in de Delftse Post.
De tekst van het interview is hieronder weergegeven.

 

Delftse lijsttrekker Saskia Bolten:
“Een stad waarin mensen elkaar ontmoeten”

Saskia Bolten volgt Rik Grashoff op als lijsttrekker van Groenlinks. Veel mensen in de stad kennen haar als actief en betrokken gemeenteraadslid, altijd benaderbaar en aanspreekbaar. Ze luistert naar de mensen, of ze het nou eens zijn met GroenLinks of niet.

Kandidaat wethouder
Naast lijsttrekker is Saskia Bolten kandidaat wethouder. Gevraagd naar een karakterisering, zegt ze: “Ik ben een mensen-mens, een verbinder. Ik weet niet alles zelf. Maar dat hoeft ook niet, als je jezelf maar laat ondersteunen. Het is belangrijk om mensen in de stad en ambtenaren met wie je samenwerkt aan je te binden en vertrouwen te geven. Dat kan ik.”

Contacten
Saskia zoekt altijd praktische oplossingen, ook als de regels tegenzitten. Dan zoekt ze een weg hoe iets wel kan. Ze ontmoet graag mensen en sluit verrassende coalities in de raad en de samenleving. Gevraagd naar voorbeelden noemt ze moeiteloos haar contacten “met mensen uit de kerken over de gokhallen, met boeren en natuurorganisaties over Midden-Delfland, met ondernemers over leuke zaken in de stad en met mensen die zich buitengesloten voelen over hoe zij weer kunnen meedoen”. Precies als ze dit vertelt, wordt Saskia gebeld over een politiebezoek bij iemand thuis. Ze neemt de tijd voor het telefoontje en belt daarna de politie om hùn verhaal te horen. “Hier heb je zo’n voorbeeld waar regels en menselijk gedrag wringen”, zegt ze. “De politie belt aan en komt erachter dat er alleen kinderen thuis zijn. Om te zien of er geen sprake is van verwaarlozing, ondervragen de agenten de dochter van 16. Een jonger zusje ziet hun pistolen en kruipt bang in bed. Als de moeder na vijf minuten thuiskomt, moet ze zich legitimeren.” Saskia: “Natuurlijk moet de politie bij kinderen het zekere voor het onzekere nemen. Maar moet je zo opzichtig met je pistool rondlopen waar kinderen bij zijn? En mag je kinderen ondervragen zonder dat er volwassenen bij zijn?”

Resultaten
Gevraagd naar resultaten uit de afgelopen jaren stelt ze vast, dat veel daarvan samen met andere mensen in de stad bereikt zijn. Ze is trots op het behoud van de treurwilg bij de Oostpoort en de herplantplicht bij het kappen van bomen. Het Vrouw-Kindcentrum staat in de steigers, het sluipverkeer aan het Abtswoude, de Schieweg en de Rotterdamseweg wordt aangepakt, grote gezinnen krijgen meer kans op een huis, mensen vanaf 12 jaar kunnen initiatieven voorstellen aan de raad.

Solidariteit
Voor Saskia is solidariteit de basis voor een aangename samenleving. “Het is toch te gek dat in Delft nog armoede voorkomt? Dat mensen slecht wonen, dat niet iedereen kan meedoen en meepraten? Dat mensen met goede eigen plannen om aan het werk te gaan, afgewezen worden in plaats van een kans krijgen? Dat drukke mantelzorgers gedwongen worden om te solliciteren? Het is toch te gek dat mensen in Delft in vuile lucht moeten wonen omdat automobilisten op de A13 weigeren een paar kilometer langzamer te rijden? Je kunt alleen ontspannen samenleven als de lucht schoon is en als er voldoende groen in en rond de stad is. Bij die punten kan GroenLinks het verschil maken.”

Resultaten wethouder Rik Grashoff om op voort te bouwen

Rik Grashoff wist 8 jaar terug al in grote lijnen wat hij wilde bereiken als wethouder voor GroenLinks in Delft. Rik wil: “iets veranderen aan de werkelijkheid en politiek sturen op de inhoud”. Dat staat volgens hem los van de samenstelling van het college. Voor een echte bestuurder als Rik is het uiteindelijke resultaat vaak belangrijker dan het halen van honderd procent GroenLinks doelen. Soms kan dat maar zestig procent of minder zijn.

Onderhandelen
Besturen is volgens Rik: “Niet opgeven wat je wilt, maar uitonderhandelen”. Hij vergelijkt dat met een bokswedstrijd, beweeglijk blijven en tegenslagen vermijden. Een goed voorbeeld daarvan is het langdurige onderhandelingsproces met vele partijen rond de toekomstige spoortunnel en de ontwikkeling van de spoorzone.

Resultaten
Rik heeft in de stad veel zichtbare resultaten bereikt. Enkele voorbeelden zijn: de autoluwe binnenstad met een prachtige Markt, de aanleg van tramlijn 19 naar de TU wijk, de energiezuinige bouw in het Zuidpoortgebied, het fietsbeleid met het eerste uur gratis in bewaakte stallingen, en de aanleg van zonnepanelen.
Een minder zichtbaar resultaat is het klimaatplan. Daarin zijn veel duurzame maatregelen voor energiebeperking opgenomen, zoals de vaste afspraak dat nieuwbouw twintig tot dertig procent energiezuinig moet worden gebouwd. Een recente maatregel uit het klimaatplan is de deelname van Delft aan het regionale warmtebedrijf, waardoor tien- tot zeventienduizend woningen gebruik gaan maken van restwarmte van industrie.

Beslissingen
Soms zijn er moeilijke beslissingen. De uitbreiding van Ikea heeft Rik zo ervaren. Dat gaat ten koste van veel groen. In de directe omgeving is eerder, als een van zijn eerste grote resultaten, voorzien in een beschermd natuurgebied in de Bieslandse Bovenpolder. Rik heeft zich ingezet voor een goede inpassing van het gebouw in de omgeving. Het bedrijf draagt twee miljoen euro bij aan een Groenfonds dat een goede besteding krijgt in de rest van de stad. Daarbij moet ook bedacht worden dat het bedrijf veel lager geschoolde werkgelegenheid oplevert.

Compacte stad
Voor de toekomst voorziet Rik een verdergaande discussie over de compacte stad. Ruimte is volgens hem een schaars goed in Delft. Verdeling van die schaarste kan volgens hem alleen door het stapelen van functies. In de Poptahof zal daarvan straks een voorbeeld te zien zijn met achtertuinen boven parkeerruimte.

Creatief denken
De kwaliteit van de buitenruimte en het groen in de stad blijven ook belangrijke aandachtspunten. Er moet daarbij volgens Rik op belangrijke details gelet worden. Maakt de constructie van nieuwbouw het goed mogelijk om daktuinen aan te leggen? Wordt er in de Spoorzone gedacht aan levendigheid, in de vorm van winkels en een kroeg op de hoek? Volgens Rik is dat te bereiken door bestuurlijk heldere grenzen te stellen en doelen aan te geven, maar vooral door creativiteit in beleid. Dat kan volgens Rik door creatief te blijven denken, ook door projectontwikkelaars, woningcorporaties en ambtenaren.