De emancipatie van vrouwen is voltooid, zei toenmalige minister de Geus in 2003. Wie de feiten op een rij zet komt tot een andere conclusie. Reden genoeg om de internationale vrouwendag niet af te schaffen, maar te blijven vieren. Ook in Delft.

· Slechts 48% van de Nederlandse vrouwen is economisch zelfstandig. (Dat wil zeggen dat hun inkomen ligt boven het bijstandsniveau van 900 euro per maand dat geldt voor alleenstaanden.)

· Drie miljoen vrouwen zijn niet in staat om in hun eigen onderhoud te voorzien. Zij lopen daardoor grote financiële risico's, vaak zonder het zelf te weten. Bijna een derde van deze groep (een miljoen vrouwen) heeft een betaalde baan, maar is niet financieel zelfredzaam.

· Vrouwen verdienen 20% minder dan mannen.

· Vrouwen hebben een groter risico op armoede.

· Vrouwen hebben minder pensioenopbouw. Mannen tussen 40-45 jaar hebben twee keer zoveel pensioenopbouw dan vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie.

· In de 100 grootste bedrijven zijn er maar 9% vrouwen aan de top. 11% van de hoogleraren zijn vrouw. Daarmee bungelt Nederland onderaan internationale lijsten.

· Bijna de helft van werkende vrouwen heeft discriminatie-ervaring vanwege zwangerschap.

De feiten laten zien dat vrouwen nog steeds een achterstand hebben op mannen. Los van de vraag of het verstandig is om een groot potentieel aan talenten en arbeidskrachten voor de markt onbenut te laten. De emancipatie is in Nederland  dus nog niet voltooid.

Vandaag 8 maart 2012 is het 100 jaar geleden dat Internationale Vrouwendag voor het eerst in Nederland werd gevierd. In verschillende landen was de eerste viering al een jaar eerder, in 1911. Het is goed om tenminste een dag in het jaar stil te staan bij de situatie van vrouwen en zichtbaar te maken waar vrouwen staan anno 2012, wat is veranderd en wat nog nodig is. Een dag van bewustwording, mobilisatie en empowerment. Een dag om aandacht te vragen voor onderwerpen en ze te zetten op de politieke agenda.

Delft viert vandaag ook Internationale Vrouwendag. Dit kan dankzij de inzet van verschillende Delftse vrouwenorganisaties  zoals LAWID - Latin American Women Initiative for Development, Ardemia, Dea Dia - netwerk voor vrouwelijke ondernemers, Delft MaMa, Delft INA, Atelier Delftse Vrouwen en Project Stuurvrouwen. Van 10.00 tot 15.30 uur is er een inspirerend programma met toespraken, presentaties en workshops.  Van 19.00 – 23.00 uur is er feest met theatervoorstelling en dansen. Locatie is Buurthuis de Vleugel, Aart van der Leeuwlaan 4.
Meer info op  www.8maartdelft.info .