airbnb, delft, betaalbare huurwoningen, socaial woningvoorraad, starters, toeristenbelasting, toerismebelasting, woningprijzen, toerisme, stadsmarketing, delft

GroenLinks wil toezicht op Airbnb in Delft

In Delft worden er honderden woningen via Airbnb te huur aangeboden aan toeristen. Grootschalig verhuur van woningen via Airbnb kan leiden tot oneerlijke concurrentie en prijsopdrijving van woningen op de Delftse woningmarkt. GroenLinks vindt dat de verhuur van woonruimte aan toeristen niet ten koste mag gaan van het woningaanbod voor gewone burgers en heeft daar vragen over gesteld aan het College. 

Inmiddels hebben in Nederland niet alleen Amsterdam, maar ook Den Haag, Rotterdam en Utrecht regels ingesteld voor de verhuur van woningen via verhuurplatformen als Airbnb. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat Airbnb een opwaarts effect kan hebben op huizenprijzen. In grote steden zijn het steeds meer commerciële vastgoedbezitters die ook via Airbnb  panden verhuren aan toeristen en anderen. Dat gaat ten koste van starters, met name jongeren, die daardoor geen huis meer kunnen kopen. Grootschalig verhuur van woningen zorgt daarnaast vaak ook voor overlast en beïnvloedt daardoor de leefbaarheid. Over boekingen via Airbnb wordt er in Delft bovendien geen toeristenbelasting geïnd. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie met de hotelbranche die in Delft de komende jaren ook zal groeien. 

Exacte cijfers van de verhuur door Airbnb in de stad heeft Delft niet. Maar met een simpele zoekopdracht blijkt dat de verhuur in de afgelopen jaren in Delft is verdubbeld tot enkele honderden. Verhuur zonder enige regelgeving en handhaving zal zorgen voor veel negatieve effecten. Groenlinks wil daarom dat het College deze effecten en de verhuurcijfers in kaart brengt en heeft daar schriftelijke vragen over gesteld.